Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Insändare: Solcellen är rätt gubbig historia

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Klimatet kräver en snabb övergång till fossilfri energi. Därför behöver vi fler hushåll med solpaneler", skriver debattörerna. Foto: TT

Annons

Det här med solceller är faktiskt en rätt gubbig historia, den 25 april fyller solceller 67 år. Den första praktiskt fungerande solcellen demonstrerades år 1954 vid Bell Laboratories.

Det som har gjort att solceller inte har fått fäste på marknaden har varit billig fossildriven el. En annan orsak var att solceller började användas i satelliter år 1958, vilket med de kvalitékrav det innebar, gjorde att solceller var dyra tingestar. Det har gjort att solceller haft en marginell betydelse under årtionden, men nu har det vänt.

Annons

Annons

Under de senaste åren har allt fler satsat på solceller för elproduktion. En viktig anledning till det är att kineserna genom massproduktion av solpaneler fått priset för solceller att falla med 70 procent sedan 2010. Det finns mycket som talar för att svenska hushåll investerar i solceller när vi tänker på klimatet. 82 procent av världens energi kommer fortfarande från förbränning av fossila ämnen, som olja och, kol och gas: klimatet kräver en snabb övergång till fossilfri energi. Därför behöver vi fler hushåll med solpaneler. När man har betalat solpanelerna har ägaren gratis el och solpaneler har garantier runt 25 år. De svenska förutsättningarna för att använda solceller är dessutom goda: Sverige har minst lika många soltimmar som Tyskland, landet som är bäst i världen när det gäller solceller räknat per innevånare.

Gubbar för klimatet

- en Facebookgrupp

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy