Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt/Kvinnodagen: Öka kunskapen om könsstympade kvinnors situation

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Region Dalarna, öka kunskapen om könsstympade kvinnors situation!

I samband med internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammar S – kvinnor i år särskilt könsstympning av flickor och kvinnor.

Region Dalarna, öka kunskapen om könsstympade kvinnors situation! Det är oacceptabelt att de här flickorna och kvinnorna får fortsätta lida i det tysta!

Bild: TT

Sedan 1982 är det förbjudet i Sverige. Brottet ger upp till fyra års fängelse, särskilt grova fall upp till tio år. Brottet ses som så allvarligt att dubbel straffbarhet föreligger, det vill säga det är också straffbart att föra någon ut ur landet och utföra brottet utomlands.

Könsstympning innebär att delar av yttre könsorganet skärs bort, oftast utsätts små flickor. Det finns inga positiva hälsoeffekter, men väldigt många negativa. Många lever med brutala trauman och skador som i värsta fall är livshotande.

Annons

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, uppskattar att 100 till 140 miljoner kvinnor i världen är könsstympade. I Sverige uppskattar Socialstyrelsen det till 38 000. Siffrorna är snart tio år gamla och baseras bara på ursprungsländer där över 50 procent av kvinnorna är utsatta.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2020 har tio flickor under 18 år födda i Sverige fått diagnosen könsstympning 2012 - 2018. De har registrerats när de sökt sjukvård, så det är troligt att mörkertalet är stort. 

Organisationen Existera som arbetar med könsstympade kvinnor släppte nyligen en rapport med hänsyn till alla ursprungsländer, den visar betydligt högre siffror. Närmre 75 000 kvinnor i Sverige kan vara utsatta.

Trots brottets allvar och omfattning finns alldeles för lite hjälp för de här kvinnorna. Vården är ojämlik i landet, många regioner saknar helt kompetens om könsstympning.

Stockholm och Göteborg är de enda kommuner i landet med specialistmottagningar, här i Dalarna finns ingen sådan mottagning. Det är orimligt att utsatta kvinnor i Dalarna inte får rätt vård och professionellt bemötande i det svåra trauma de utsatts för. Det är inte värdigt att de eventuellt tvingas resa långt för att få vård i andra regioner.

Skam och tabu kopplat till det kvinnliga underlivet är ett hinder i alla kulturer, än större för den som är könsstympad. De flesta vet att könsstympning är förbjudet i Sverige och många flickor och kvinnor är därför rädda för att söka vård, att möta oförståelse, okunskap eller bli dåligt bemötta.

Annons

Annons

Vi vet att det forskas mindre och ges mindre resurser för kvinnors sjukdomar generellt. Kvinnor och flickor som blivit utsatta för könsstympning och som ofta saknar tillräckliga kunskaper i svenska språket är extra utsatta och bortprioriterade.

Med enkla medel kan vi förändra de här kvinnornas liv. Ge dem ett liv utan smärta, lindra trauman och hjälpa dem bygga självkänsla. Det stärker hela integrationen och kan rädda liv.

Region Dalarna har ett ansvar att kartlägga vårdbehovet, säkra kompetens och resurser. Vård ska ges efter behov, det är helt grundläggande för vår välfärdsmodell. Det är oacceptabelt att de här flickorna och kvinnorna får fortsätta lida i det tysta!

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor

Ingalill Persson

distriktsordförande S-kvinnor Dalarna

Luul Jama

ordförande Existera

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan