Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kärnkraft är i grunden farligt trots alla säkerhetssystem

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Fukushima tio år efter katastrofen. Foto: TT

Annons

Den 11 mars 2011 drabbades Japan av den kraftigaste jordbävning man hittills uppmätt. En enorm flodvåg skapades och svepte in längs Japans östkust. En halv miljon människor tvingades lämna allt och fly, och närmare 16 000 människor dog. Många av de som evakuerades kommer aldrig att kunna återvända.

Stora vågor vräkte in över staden Fukushima, cirka 23 mil norr om Tokyo. Skyddsmurarna kring kärnkraftverket i staden, ett av världens största, räckte inte till. Tre av verkets sex block, som var i drift, snabbstoppades. Säkerhetssystemen blev strömlösa och det slutade med härdsmältor i alla tre reaktorerna. Stora utsläpp av radioaktivitet skedde i luften, på marken och i havet. Det är nu tio år sedan.

Enligt nya prognoser kommer saneringen ta upp till 60 år och kosta 7 000 miljarder kronor. Men det kräver också nya tekniska lösningar som ännu inte existerar

Annons

Än idag arbetar tusentals personer dagligen med saneringsarbetet. Enligt nya prognoser kommer saneringen ta upp till 60 år och kosta 7 000 miljarder kronor. Men det kräver också nya tekniska lösningar som ännu inte existerar.

Annons

Minst 14 miljoner kubikmeter kontaminerad jord ska saneras. Grundvatten har pumpats upp för att radioaktiva ämnen inte skall tränga ut i havet. Över en miljon kubikmeter vatten skall saneras innan det kan släppas ut igen. Enligt reaktorernas ägare Tepco, finns det snart ingen mark kvar att uppföra nya tankar på och sommaren 2022 är det definitivt fullt. Sedan går det inte att lagra mer vatten.

Det är viktigt att vi inte glömmer Fukushima, inte minst för alla de som drabbades, men också för att försöka undvika nya katastrofer. Kärnkraft är i grunden farligt trots alla säkerhetssystem som successivt lagts till.

Efter Harrisburg blev det standard med haverifilter för att minska risken för utsläpp vid en härdsmälta. (Vilket ändå inte hjälpt vid senare olyckor).

Efter Tjernobyl genomfördes i Sverige ett omfattande arbete för att stärka den nationella strålskydds-beredskapen.

Efter Fukushimaolyckan beslutade Strålsäkerhetsmyndigheten att alla svenska reaktorer måste ha oberoende härdkylsystem efter 2020. En kostnad på 500-700 miljoner kronor per reaktor.

Annons

Med nya krav på säkerhetssystem och riskhantering blir kostnaderna för driften av kärnkraftverk allt högre och lönsamheten lägre

Med nya krav på säkerhetssystem och riskhantering blir kostnaderna för driften av kärnkraftverk allt högre och lönsamheten lägre. Samtidigt som riskerna för olyckor hela tiden ökar med kraftverkens stigande ålder.

Annons

Det finns all anledning att påskynda Sveriges sentida avveckling av kärnkraften. Redan efter kärnkraftsomröstningen 1980 beslutade riksdagen att kärnkraften skulle avvecklas senast 2010. Årtalet baserades på att kärnkraftverkens livslängd bedömdes till 25 år, och att den sista reaktorn planerades starta 1985.

Idag, tio år efter Fukushima, har sex av Sveriges tolv reaktorer stängts. Trots detta producerar nu de förnybara energikällorna mer el och är både billigare och fördelaktigare. Kärnkraften är dyr, farlig och onödig. Idag finns ingen anledning att förlänga kärnkraftsepoken!

Måna Wibron

ordförande FMKK-Sundsvall, kontakt Kvinnor för fred, Sundsvall

Lena Dahlin Klaar

vice ordförande FMKK-Sundsvall

Ulrika Hådén

Annons

kassör FMKK-Sundsvall, kontakt Kvinnor för fred, Sundsvall

Runa Forsman

sekreterare FMKK-Sundsvall 

Ulf Gustafsson

ledamot FMKK-Sundsvall

Linnea Henriksson

revisor FMKK-Sundsvall

Stefan Aronsson

revisor FMKK-Sundsvall

Gertie Gagner

medlem i Fmkk-Sundsvall och Kvinnor för fred

Hjördis Johansson

valberedare FMKK-Sundsvall, kontakt Kvinnor för fred, Sundsvall

Berth Henriksson

valberedare FMKK-Sundsvall

Annons

Annika De Mello

medlem i Fmkk-Sundsvall

Birgitta Krona

medlem i FMKK-Sundsvall

Eva Goes

medlem i FMKK-Sundsvall

Sameer Lafta

ordf. Sundsvall FN Förening & Västernorrland FN Distrikt

Elisabet Finné

Medlem i SLMK (Svenska läkare mot kärnvapen) och Svenska Freds.

Jan Erik Lindblom

Västernorrlands intressegrupp för Svenska Freds och en kärnvapenfri värld!

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy