Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Jägarna får fortsätta jaga utan restriktioner under pandemin"

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

För ett år sedan drabbades världen av pandemin covid -19, sedan dess har vi alla möts av restriktioner, vissa verksamheter har fått stoppas helt. Men ändå pågår den andra licensjakten på fridlysta rovdjur i vårt land i år. I januari på varg, 2 317 jägare anmälda från alla Sveriges län och även 139 tillresta jägare från utlandet, och nu i mars på lokatt med 2 109 jägare från Sveriges alla län och 148 utländska jägare.

Bild: TT, Arkivbild

Även om jakt är sker utomhus som och kan utföras ensam, så är det inte alltid så. Licensjakt utförs på få platser, med specifika samlingsplatser. Till dessa orter ska jägarna ta sig, samåkning i bilar, kollektiva färdmedel som buss, tåg eller flyg och sen även ha ett ordnat boende.

Annons

Annons

Om det inte anses som någon risk att jägarna smittar varandra eller för med sig smittan land och rike runt, och till och med utrikes, så kan vi ta en titt på risken att covid -19 överförs till de vilda djuren. Smittan härstammade från vilda djur, men den största smittspridningen har skett mellan människor. Det finns dock några rapporter som visat att viruset kan överföras från människa till djur. En tiger på Bronx Zoo i New York fick redan förra våren hosta och tappade aptiten efter att ha varit i kontakt med en skötare som konstaterats smittad av covid-19. Fem lejon och två tigrar i Borås djurpark har blivit sjuka i covid-19. Den ena tigern fick avlivas då man ansåg att den inte skulle överleva sin smitta. Spridning till och från människor och minkar är allmänt känd, Danmark har stängt alla sina minkfarmar och i Sverige får man inte bedriva någon verksamhet under 2021.

Smittan härstammade från vilda djur, men den största smittspridningen har skett mellan människor.

En av anledningarna till att just katter och mårddjur är mottagliga för det nya coronaviruset är sannolikt att de har cellreceptorer som liknar människans och som viruset använder sig av för att infektera celler i luftvägarna. Studier har visat att katter som testat positivt för covid –19 har virus i mun, näsa, hals och tunntarmen. Kattungar som infekterades fick skador i lungorna, näsa och hals. Studier tyder också på att katter under vissa omständigheter kan överföra smittan till andra katter.

Annons

Så om jägarna som nu jagar lokatt bär med sig smitta, så kan de utöver alla människor de möter också kunna smittan de vilda djuren, inte minst då lokatterna.

Annons

Tanken kan låta långsökt, men covid-19 är ett luftvägsvirus som sprids via droppsmitta. När en infekterad individ nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan också spridas genom kontakt med förorenade ytor eller föremål.

Det har nyss startats upp ett forskningsprojekt på SLU i Umeå för att ta fram ett varningssystem för att se hur mycket de vilda djuren drabbats av covid-19. För att framöver kunna förekomma sjukdomsutbrott hos djur och få en bättre bild av vilka smittämnen som faktiskt finns hos dem.

Där licensjakt på lokatt bedrivs står det ingenting i länsstyrelsernas jaktbeslut om restriktioner eller hur jägarna bör förhålla sig till smittspridning, och ingen annanstans heller. Det är helt upp till jägarna själva att styra upp.

Så vem vet, kanske licensjakterna bidrar till mycket större och mer omfattning av döda djur i vår fauna än själva jakten, de som människan trodde sig ha kontroll över?

Vad är det som gör att jägarna tillåts fortsätta jaga, utan restriktioner under rådande pandemi när vi nu inte vet vad det faktiskt får för ekologiska konsekvenser framöver, för såväl människor som djur?

Mika Lindqvist, Revolution Rov

Annons

Annons

Till toppen av sidan