Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: "Det är skatteintäkterna som finansierar vår gemensamma välfärd"

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem, under ledning av socialdemokraten Ingvar Henriksson, har nu beslutat ägna sig åt aktiv skatteplanering i syfte att undvika att betala miljontals kronor i skatt. Det beslutade en majoritet i Ludvikahems styrelse på ett extrainsatt styrelsemöte den 12/3. Bakgrunden är att bolaget under 2020 gjorde en stor vinst bland annat tack vare ideologiskt motiverade men företagsekonomiskt vansinniga utförsäljningar av lönsamma lägenheter.

Nu väljer man att genomföra transaktioner i form av ett koncernbidrag till det kommunala fastighetsbolaget Ludvika Kommunfastigheter AB. Det enda syftet med detta är att Ludvikahem och kommunen på så sätt slipper betala över 15 miljoner i skatt. Det är minst sagt anmärkningsvärt att en socialdemokratiskt ledd kommun tillåter sina bolag att ägna sig åt moraliskt förkastlig skatteplanering. Det borde vara uppenbart för varje socialdemokrat värd namnet att offentliga företag inte ska ägna sig åt denna typ av skattesmitning. Är det något vi vet med säkerhet är det att staten kommer behöva alla resurser man kan få för att få fart på ekonomin när väl pandemin är över. Då ska inte våra gemensamt ägda bolag pyssla med transaktioner vars enda syfte är att undvika att betala skatt.

Annons

Annons

Är det något vi vet med säkerhet är det att staten kommer behöva alla resurser man kan få för att få fart på ekonomin när väl pandemin är över.

Det är skatteintäkterna som finansierar vår gemensamma välfärd. Genom kreativ bokföring och transaktioner mellan de kommunala bolagen gör Ludvika kommun nu allt man kan för att slippa bidra till vår gemensamma välfärd. Socialdemokraternas prat om en solidariskt finansierad välfärd tappar allt vad trovärdighet heter när partiets företrädare på kommunal nivå agerar på detta moraliskt förkastliga sätt.

Det är skatteintäkterna som finansierar vår gemensamma välfärd

Att Ludvikas socialdemokrater helt tappat sin ideologiska kompass är ingen nyhet. Under mandatperioden har man bland annat genomfört utförsäljningar av allmännytta och beslutat om påtagliga nedskärningar inom såväl skola som äldreomsorg. Den S-ledda majoriteten har också på ett skamligt sätt sett till att regeringens extrasatsningar på våra äldre äts upp att olika sparpaket. Trots detta hade man kunnat förvänta sig att det skulle finnas i alla fall ett uns av anständighet kvar i det en gång röda partiet. Henrikssons skatteplanering visar tydligt att så inte är fallet.

Lars Handegard, Oppositionsråd, Vänsterpartiet Ludvika.

Conny Bringås, Styrelseledamot Ludvikahem AB, Vänsterpartiet Ludvika

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan