Annons

Annons

Annons

Annons

Falun

Insändare
Insändare: Kristdemokrater i Dalarna – nu är det upp till bevis hur ni praktiskt ska leverera vad gäller jämställdhetsarbetet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kuckeliku klockan är sju även för Kristdemokraterna. Jag börjar bli förvirrad. Vad för slags politik försöker sig Kristdemokraterna på? Börjar partiet bli så desperat att de inser att de måste börja driva jämställdhetspolitik? Det är inte trovärdigt. Här går de bet.

Bild: TT

Detta går stick i stäv med KD:s partiprogram och flera av de icke jämställda förslag som de kommer med. Jag vill bara påminna er Kristdemokrater, att i en värld av jämställdhet så har kvinnor rätt till sin egen kropp, det vill säga kunna göra abort om de så känner. Likaså ska kvinnor i en jämställd värld uppmuntras att delta i samhällsdebatten och i yrkeslivet och inte ges morötter såsom vårdnadsbidrag för att kunna stanna hemma och tvätta den äkta mannens kalsonger.

Annons

Annons

Jag blir förstås även glad när jag ser att KD har vaknat vad gäller kvinnors löner och arbetsförhållanden. Att ni nu då demokratin fyller 100 år i Sverige äntligen inser att det råder strukturella problem gällande jämställdhet i samhället och är villiga att göra något åt det.

När jag läser om KD och jämställdhet så står det att ojämställdheten beror på fördomar. Jag vill bara berätta att ojämställdheten beror på att män har mer makt, där män utifrån sitt kön har skaffat sig större privilegier än kvinnor. Så som till exempel högre löner och positioner.

Jag vill bara berätta att ojämställdheten beror på att män har mer makt, där män utifrån sitt kön har skaffat sig större privilegier än kvinnor

Kristdemokraternas partiordförande spyr även galla på det jämställdhetsarbete som pågår i Sverige i dag. Hon kallar det för radikalfeminism och sätter sig emot normkritiskt arbete. Kristdemokraterna är även emot tvångsdelningen av föräldraledigheten och könskvotering i bolagsstyrelser. Likaså tycker Kristdemokraterna att det är löjligt att arbeta för en mer könsneutral förskola.

Det är även märkligt att Kristdemokraterna i Falun, som de nya vurmarna för jämställdhetsarbete, inte har bättre koll på vad som åstadkommits av under tiden 2010–2018 i Falun, då Socialdemokraterna var med och styrde. Under denna period så startades processer kring lönekartläggning bland kommunens personal. Likaså drev fackförbundet Kommunal i samarbete med Socialdemokraterna frågan om rätten till heltid. Nu styr ju ni Kristdemokrater i Falu Alliansen, så ert uppdrag blir därför att hålla i det goda arbetet som startade mellan 2010–2018. Här kommer lite tips på hur ni kan spetsa arbetet lite mer:

Annons

Annons

Nummer ett så kan ni ju börja med att avveckla SMS-anställningarna, nummer två erbjud tillsvidareanställningar inom de kvinnodominerade yrkena och nummer tre höj lönerna i dessa yrken.

Slutligen så kan inte strukturella problem som ojämställdhet bara suddas ut. Det kräver en tro, en värdegrund och ett hårt arbete. Det kräver även ibland att svåra beslut behöver fattas och att göra sig obekväm. Så Kristdemokrater i Dalarna, ena er, nu är det upp till bevis hur ni praktiskt ska leverera vad gäller jämställdhetsarbetet.

Charlotte Oster (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan