Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Peter Hultqvist: Värderingsgränsen för M rör sig närmare SD

Krönika: Moderaternas ändrade syn på SD

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Almedalen 2018. Blå himmel. En bakgrund med havsmotiv, öar och grönskande landskap. Säkerhetspolisen vakar. En känd talare. Blå kavaj, vit skjorta och grå tröja. Öppet i halsen. Stor publik, med kändisar på första bänk.

En viss laddning kan skönjas i publikhavet. Många lyssnar noga. Tjugosex minuter och femtio sekunder in i talet kommer det. ”Vi kommer inte att regera med eller regeringsförhandla med Sverigedemokraterna!” Stor applåd från publiken!

Talaren fortsätter att karaktärisera Sverigedemokraterna.

”Inget parti är felfritt. I alla partier kan det hända någon gång att någon säger dumheter. Men inte i något annat parti säger så många, så ofta, så horribla saker som i Sverigedemokraterna (applåd). På deras senaste partikongress försökte någon förklara skillnaden mellan en muslim och en människa. Det hade kunnat vara kul nästan, om det inte var så bisarrt. Och han gjorde det inför en till synes helt oberörd kongressal!”

Annons

Annons

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) då han höll tal under Moderaternas dag i Almedalen valåret 2018. foto: Henrik Montgomery / TT.

Talaren fortsätter. ”En partitjänsteman i central ställning skriver groteska saker på nätet. Hyllar moskébränningar, och hetsar mot utlänningar.” ”Sverigedemokraternas vice talman ifrågasätter gång på gång om judar och samer verkligen också är svenskar.”

Talaren markerar hårt. ”SD hyllar gärna ledare som ifrågasätter den demokratiska grunden för vårt Europa. Och de har en syn på Ryssland som ligger väldigt långt från vår.”

Talaren motiverar detta med ”värderingsgränser”. Han känns övertygad och uppriktig. Han heter Ulf Kristersson, moderatledare och statsministerkandidat. ”Värderingsgränser” är det som är övertygelsen som förhindrar samarbetet med sverigedemokraterna. Faktiskt, här dras en röd linje!

Tobias Billström, Fredrik Reinfeldt, Elisabeth Svantesson och Carl Bildt i publiken när Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) höll tal under Moderaternas dag i Almedalen 2018. foto: Henrik Montgomery / TT.

Sedan dess har det gått drygt två år. ”Dumheterna” levereras fortfarande i form av exempel som att islam är en "avskyvärd" religion. På nätet haglar det fortfarande av det som Kristersson 2018 beskrev som ”groteska saker”.

I medierna är SD-taktiken densamma nu som då att någon säger något som avslöjar högerextremismen och sedan kör dementimaskinen igång på temat ”missuppfattning”.

Annons

Mitt i alltihop står Kristersson och Busch och talar om att SD förändrats. Att ens en gång önsketänka om att SD har förändrats är för naivt för att betraktas som seriöst. SD är i allt väsentligt samma parti som 2018

Annons

Inget är nytt under solen förutom en väsentlig sak. Mitt i alltihop står Kristersson och Busch och talar om att SD förändrats. Att ens en gång önsketänka om att SD har förändrats är för naivt för att betraktas som seriöst. SD är i allt väsentligt samma parti som 2018. Och nu har deras kravmaskin redan börjat rulla mot Moderaterna.

Det var maktpolitisk brainstorming som ledde till att Ulf Kristerssons tal i Almedalen nu förpassats till de pinsamma minnenas garderob.

För övrigt satt Fredrik Reinfeldt på första bänk i Almedalen 2018 och applåderade. Undrar vad han som talade om att vi ”ska öppna våra hjärtan” tycker om dagens moderata ledarskap?!

Finns det överhuvudtaget någon ”värderingsgräns”?

Peter Hultqvist (S). Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT.

Peter Hultqvist

(S)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan