Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Sten Johansson till minne

Sten Johansson Håvberget, men tidigare bosatt i Nås, har avlidit efter en längre tids sjukdom 81 år gammal. Vi hade fyra generationer bakåt en gemensam anfader, Lilla Jan Samuelsson, av vilket följde att där Sten hade ett skogsskifte eller en åker så hade jag mark direkt intill. Även att ängslador delades med en stång på mitten.

I insändare om min uppväxt i byn har jag ofta skrivit att hos många fanns en stor entreprenörsanda och en vilja att väl förvalta sitt pund. Och om någon passar detta väl på Sten Johansson. Han fann glädje i arbete, hade stor envishet och hade förmågan att hålla en bestämd kurs framåt. Förr talades det i byarna om så kallade ”kojdagar” då vädret omöjliggjorde utomhusarbete. Sten hade inte många kojdagar före han gick i pension.

Annons

I början av 50-talet var det goda tider i skogen och som 14-åring fick Sten hjälpa sin far Fritz att köra fram timmer med häst. Med hjälp av sin far som var kunnig snickare Nås, kunde han redan i övre tonåren iordningställa en liten stuga vid Bysjön.

Annons

En tid jobbade han för en flyttfirma och nämnde sedan att detta med att bära tunga möbler upp och ner för trappor många gånger innebar mer slit än att handlasta timmer. När han 21 år gammal körde flyttbilen ovanligt fort så frågade hans kollega vad som orsakade denna brådska. "Jag är på väg hem för att förlova mig." Tidigt gifte han sig med Else-Britt Törnfeldt och de fick tillsammans tre barn.

Från 1964 och 25 år framåt hade han egen åkerifirma. Första lastbilen var en Volvo grusbil som kunde byggas om till virkeskörning på vintern. Längre fram var han den första i trakten som skaffade 4-axlig timmervagn. Han hade då varit med om den stora rationaliseringen av skogslogistiken från häst och släde 1950 till lastbilsekipage som lastade upp mot 50 kubikmeter virke.

Han var medlem i MHF och då IOGT-lokalen i Nås skulle rustas upp fick han vara med i ledningen för detta. Som representant för Åkeriföreningen förhandlade han prislistorna med Mellanskog.

Tidigt valdes han till ledare för Håvbergets jaktlag och hade detta uppdrag i 40 år. Ända till för några år sedan satte han ett litet ”hus” på flaket till sin Van och åkte sen varje sommar till Norge för en veckas fiske.

Efter att sönerna tagit över åkeriet så valde han att vistas längre perioder i Håvberget. I slutet av 90-talet bestämde han sig för att bygg nytt där allmänna vägen till Håvberget slutar. Där hann han då bo i 20 år tillsammans med Inez Jansson. Sysselsättning saknas inte på landet och han och brodern snöröjde i byn och sommartid slåddes ängarna så att byn hölls öppen.

Han var en mycket god berättare och efter 30 år i skogen och ute på vägarna fanns mycket att berätta. Miljön liknar tung industri där man riskerar livet om man är ovarsam och något går snett. Alla i byn kommer att sakna Sten efter de 20 år han bott där.

Östen Johansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy