Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

ERIKA FRANK: Rut- och rotavdrag gör de rika än mer rika

Krönika: Rut- och rotavdragen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

RUT-avdrag, som här symboliseras av små plastmodeller av städmaterial på svenska sedlar. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Annons

Rut- och rotavdraget är en borglig reform, som har gjort det möjligt för rika personer att bli ännu mer välbärgade. Om en person anlitar ett företag som utför hushållsnära tjänster, som barnpassning eller hemtjänst, betalar staten 50 procent av arbetskostnaden. Vid ombyggnad, tillbyggnad eller renoveringar, får man rotavdrag och då betalar staten 30 procent av arbetskostnaden.

Rut- och rotavdraget är ett bidrag som främst utnyttjas av höginkomsttagare. Avdragen nyttjas främst i kommuner som har hög medelinkomst, exempelvis Danderyd som har högst medelinkomst i Sverige. Allra minst nyttjas avdraget i kommuner med låg medelinkomst, som Haparanda där medelinkomsten är näst lägst i landet.

Enligt siffror från SCB från år 2016 fick det genomsnittliga hushållet 8 000 kronor i rut- och rotavdrag. Dessvärre är det tydligt att fördelningen är ojämlik mellan svenska hushåll. De som har högst inkomst fick 21 000 kronor i rot- samt rutavdrag, medan de som har tjänar allra minst inkomst fick endast 2 000 kronor i avdrag enligt SCB.

Annons

Annons

Skatteverket belade 2019 ut 15,6 miljarder i rut- och rotavdrag. Pengar som skattebetalarna har finansierat, som egentligen borde gå till vår välfärd. Skattepengar som borde gå till anställa flera undersköterskor, få fler förskoleplatser, få en bättre sjukvård och göra äldreomsorgen bättre.

Borgliga partier talar ofta om hur de vill minska bidragen och att välbärgade personer får betala alldeles för mycket skatt. Samtidigt betalar staten delar av rika personers renoveringar i lyxvillor med skattepengar. Socialbidrag och bostadsbidrag gör så en familj kan ha råd med hyra och mat. Medan rut- och rotavdrag är ett lyxbidrag för rika personer.

Det är tydligt att det finns många problem med rut- och rotavdraget. De ökar den ekonomiska ojämlikheten, omfördelar skatt på ett orättvist sätt och har otydliga regler.

Det finns mycket problematik kring skattereduktion vid rut- samt rot arbete, ett stort problem är att många företag fuskar till sig mer bidrag. Ett företag kan utföra ett rot-arbete, men fakturera det som städhjälp eftersom maxbeloppet är högre för rut-arbete.

Ett annat fusk som ofta förekommer är att man fakturera arbetstiden längre än vad den egentligen är, för att omvandla materialkostnad till arbetskostnad. Genom att företag fuskar med avdragen, lurar de både staten och skattebetalare på pengar.

Annons

Annons

Det är tydligt att det finns många problem med rut- och rotavdraget. De ökar den ekonomiska ojämlikheten, omfördelar skatt på ett orättvist sätt och har otydliga regler. Därför bör det långsiktiga målet vara att avskaffa avdragen. Skattebetalarnas pengar bör gå till att stärka vår välfärd som gynnar hela befolkningen!

Erika Frank

Krönikör

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy