Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Bo Antonsson till minne

Bosse Antonsson, Grycksbo, var en begåvad skådespelare, regissör och manusförfattare. Genom åren betydde han mycket för sin hembygd.

Redan på 70-talet medverkade han i Sågmyrarevyn, där han roade publiken.

I Bjursås bygdespel Gamla gården gestaltade Bosse med början 1978 rollen som brevbäraren Skalk. Han lockade till många skratt och väckte sympati hos oss som tittade på. Sin författartalang fick Bosse nytta av när han 2007 skrev en prolog till Gamla gården. I den finns karaktären Mattes med innan han avreser till Amerika. Per Johannes pjäs fick då ett viktigt tillskott. Samma år firade Bjursås Hembygdsförening 100 år och Bo Antonsson blev Årets Bjursing.

Annons

Annons

Personligen samarbetade jag i en produktion med Bosse. Bygdespelet ”Johan och Johanna”, skrivet av Roland Pettersson, sattes i mars 1985 upp på Falu stadsteater. Bosse hade regisserat oss på scenen. Jag minns, att han var noggrann när han mejslade ut min roll som Johan.

Kanske mest känd blev Bosse för sina uppsättningar av Grycksborevyn, detta med start 1996. Publiken ville se Bosse som ”Bjursgubben”. Folk från när och fjärran vallfärdade till Grycksboskolan för att se revyn, som efter cirka 15 år lades ner.

Då tog Bosse sig an pensionärer i Grycksbo, där Sceniorerna sattes upp i NTO-lokalen. Dessa teaterproduktioner betydde mycket för det sociala livet.

Även på andra ställen i Falu kommun var Bosse Antonsson verksam inom kulturlivet. Hans betydelse för många människor kan inte mätas i ord.

Bosse avled hastigt och oväntat. Han blev 74 år.

Per-Ola Björklund

Kulturvän

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy