Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Högerpopulister kan bli ledande i finsk regering

Högerpopulistiska partier och makt

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva via AP.

Annons

Vad händer om högerpopulisternas parti blir ett lands största parti i ett val? Ska de få regera då? I Polen, Ungern och något land till är det redan så. Men i västra Europa, ja i Skandinavien? I Europa har högerpopulisterna bildat partier snarare än tagit över ett befintligt parti. Det senare har skett, men är ovanligt.

I de nordiska grannländerna startades denna typ av parti på 1970- eller 90-talen. I Norge har högerpopulisterna i form av Fremskrittspartiet inte varit störst, men stort med nästan 23 procent som bäst i ett val (2009). Regera kom partiet att göra när det blev mindre på 16 procent efter valet 2013, och fortsatte efter valet 2017.

I Danmark regerade aldrig Mogens Glistrups Fremskridtsparti som fick som mest 16 procent i sitt första val 1973. Dess efterföljare, Dansk Folkeparti, hade mellan 11 och 14 procent de tio år som partiet hade inflytande på en borgerlig regering 2001 till 2011, men satt inte i den. Partiet var ännu större, på 21 procent, när det åter var stödparti till en borgerlig regering 2015 till 2019. Men i valet det senare året mer än halverades det till knappt nio procent och hamnade i opposition.

Annons

Annons

I Österrike har högerpopulistiska FPÖ, Frihetspartiet, suttit i regeringen med det konservativa folkpartiet ÖVP. I valet 1999 blev de två partierna jämnstora på nästan 27 procent och bildade regering i början av 2000.

I Schweiz är högerpopulisterna, Schweiziska Folkpartiet, i regeringen och är största parti. Det landet har dock en samlingsregering. Där är mycket makt decentraliserad till regionerna (kantonerna) och till lokal politisk nivå. Dessutom har Schweiz många folkomröstningar.

I Frankrike fick Marine Le Pen 2017 en tredjedel av rösterna (33,9 procent) som kandidat i presidentvalets andra omgång och drygt en femtedel i första omgången (21,5). Liberalen Emmanuel Macron vann i båda omgångarna. Le Pens parti har inte haft inflytande på regeringens politik.

I Tyskland har Alternativ för Tyskland, AfD förkortat på tyska, fått inre motsättningar senaste tiden och ligger nu under valresultatet 2017 på 12,6 procent. Det har heller inte haft politiskt inflytande.

I Nederländerna har Frihetspartiet med Geert Wilders som ledare nått 13,1 procent (2017) och 10,8 procent i år, men inte fått politiskt inflytande genom att regera.

Högerpopulisterna har regerat i Finland. Där satt partiet, Sannfinländarna, i regeringen efter valet 2015 ihop med de finska Moderaterna och Centerpartiet. Sannfinländarna sprack efter några års regerande och dess ledande företrädare, bland annat tidigare partiledaren Timo Soini, lämnade partiet och bildade ett nytt. Det, Blå Framtid, fick en procent i valet 2019 och hamnade utanför riksdagen.

Annons

Efter valet 2019 tillträdde en socialdemokratiskt ledd regering. Sedan det årets slut leds den av Sanna Marin och består av fem partier där de andra är Centerpartiet, Gröna Förbundet, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet. Sannfinländarna fick med 17,5 procent nästan lika högt väljarstöd 2017 som S på 17,7 procent. Ledare är Jussi Halla-aho. Bara ett mandat kom att skilja dem åt.

Annons

Timo Soini, titigare partiledare för Sannfinländarna. Foto: Jessica Gow / TT.

Bild: TT

Finland har snart kommunalval, 13 juni. Inför det har Sannfinländarna högt väljarstöd på över 21 procent och är största parti. S har knappt 20 procent. Sannfinländarna har de senaste månaderna tjänat på kritik mot regeringens coronapolitik.

I en del frågor kan Sannfinländarna ha ståndpunkter i mitten eller strax till vänster om den. Gällande skatter vill det ha mer skatt på högre inkomster och återinförd skatt på förmögenhet och höjd skatt på kapitalinkomster. Och partiet vill ha en bättre grundtrygghet och knyta barnbidraget till utvecklingen av konsumentprisets index. De är ekonomiska profilfrågor som är vänsterliggande.

Men partiet är höger i flera frågor, nationalistiskt och negativt till invandring och EU-kritiskt. Vad gäller skatter vill partiet avskaffa arvsskatten och ta bort eller sänka bränsle- och energiskatter. Det senare kan beskrivas som populistiskt.

Sannfinländarna har en politik som är vänsterliggande i flera ekonomiska, skattemässiga och sociala frågor. Partiet har inte anpassat sig till högerpartiet Samlingspartiet på det sätt som SD i Sverige har till Moderaterna.

Annons

I Finland går budet att bilda regering vanligen till ledaren för det största partiet. Skulle opinionssiffrorna för Sannfinlänarna som största parti på nästan 22 procent vara resultat i riksdagsvalet 2023 skulle det bli Halla-aho.

Antagligen skulle även Finlands moderater (runt 16 procent i mätningar) ingå i en sådan regering och kanske även Centerpartiet (runt 11 procent). I Finland ska det nämligen vara majoritetsregeringar.

Annons

Bland annat de som är svenskspråkiga, exempelvis på Åland, kan känna en oro över vad som kan hända för dem om Sannfinländarna skulle leda en regering. Partiet har ibland använt både de svenskspråkiga och Åland med dess självstyre som måltavlor för kritik.

Sannfinländarna har inte de högerextrema rötter som exempelvis Sverigedemokraterna har. Och Sannfinländarna har en politik som är vänsterliggande i flera ekonomiska, skattemässiga och sociala frågor. Partiet har inte anpassat sig till högerpartiet Samlingspartiet på det sätt som SD i Sverige har till Moderaterna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan