Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Stefan Löfvens tal var i innehåll både en statsmans till nationen och en ideologs i särskilt skolfrågan

Första maj

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfvens tal på första maj var en blandning av tal till nationen som statsman och en röd partiledares tal. I det förra togs frågor om jobb och välfärd upp. Det nämndes vad regeringen åstadkommit. Men ibland var detaljerna vaga. Hundra tusen fler arbetar i skola, vård och omsorg. Sedan när? 2014?

Samma var det med att 350 000 fler är i arbete. Var det sedan 2014? Vad regeringen med S som ledande i den har åstadkommit, ibland sedan 2014, varvades med vad som skulle göras, bland annat åtgärder mot kriminalitet. Det lät bra, men var svårt att förstå vad av det som skett, sker eller ska ske.

Betoningen på arbete och jobb var centralt för statsministern. Värdet av att ha ett arbete och att utföra det bra talade han med inlevelse om. Det ger egen inkomst och frihet att forma sitt liv. Det stämmer. Men Löfven kunde ha mer nämnt de sociala och psykologiska aspekterna som finns med att ha ett arbete och en arbetsplats och gemenskapen det ger.

Annons

Annons

Att Löfven gillar industrin framgick. Han räknade upp industriprojekt som är på gång i norra Sverige. Flera av dem är dock bara på planeringsstadiet. Jobb i företag i tjänstesektor och i offentlig sektor där olika behov finns att möta har ofta mer chans att ge bestående jobb. Industrin och dess jobb riskerar att rationaliseras och bli färre.

Statsministern och Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, som höll förstamajtal digitalt. Foto: Henrik Montgomery/TT.

På skolområdet blev Löfven mer av partiledare och ideologisk, med uttalanden om att vilja göra skolan mer jämlik och en inrättning för gemensamma möten och inte att ge företag vinster. Systemet för det offentligas ersättning till friskolor och system för köer ville Löfven ändra på. Ett djärvt utspel. Men frågetecken finns med det, som hur och när det ska ske och med vilka andra partier för att nå majoritet?

De hemska fall om kvinnor som misshandlats till döds togs också upp av Löfven. Anslagen till kvinnojourerna har ökat. En del annat som att ha fotboja i olika situationer för dömda personer nämndes. Men förslagen var inte så många trots att Löfven sa att det ena av två mål på kriminalitetens område var att stoppa våldet mot kvinnor. Det andra var att stoppa kriminella gängen.

Löfvens tal var som gott blandat-godis, med både statsmannamässigt tal om vad regeringen gjort bra och ideologiskt tal på främst skolområdet gällande barns kötid och annat där.

Annons

Annons

Löfvens tal var som gott blandat-godis, med både statsmannamässigt tal om vad regeringen gjort bra och ideologiskt tal på främst skolområdet gällande barns kötid och annat där.

*

Ordföranden för LO, Susanna Gideonsson, framhöll i sitt tal särskilt pensionerna. De måste bli högre. Pensionsåldern får inte höjas men det som kallas pensionsavgiften bör höjas. Vidare måste det bli lättare att få sjukersättning för de som inte orkar jobba fram till pensionsåldern.

LO sätter ljuset på ett dilemma gällande pensionerna. Det är de många som är fysiskt dåliga redan runt 60 år och inte klarar av att jobba de sista cirka fem åren till runt 65 år och därmed får en låg, dålig pension. Det dilemmat måste lösas.

*

V-partiledaren Nooshi Dadgostar uppehöll sig bland annat vid industrijobb och pensioner, ämnen som både Löfven och Gideonsson också tog upp. Gällande det förra nämndes att skogen, älvarna och malmen bidragit till att bygga det moderna Sverige vilket varit tydligt i flera industriorter. Apropå det nämndes även Stora Ensos plan att stänga Kvarnsvedens pappersbruk.

Att V är emot att marknadshyror införs, av regeringen, markerade Dadgostar tydligt. För marknadshyror riskerar att ge höjda hyror.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan