Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: V friar till ett ointresserat C

Utsikterna för en fyrpartiregering med V, S, MP och C

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Partiledare Nooshi Dadgostar (V). Foto: Henrik Montgomery / TT.

Annons

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har i en intervju i Göteborgs-Posten uttalat att hon och hennes parti kan tänka sig att regera med Centerpartiet. Hon menar att alla fyra partier som är till vänster i riksdagen bör ingå i samma regering. Det är de som är till vänster om det konservativa block som Liberalerna vill vara i efter valet 2022 ihop med M, KD och SD.

Uttalandet väckte uppmärksamhet. En fyrpartiregering mellan S, MP, C och V, är vad V vill ha, även om C inte vill vara i en regering som V är med i. Men C kan bli tvungen att vara det. Att vilja ha en regering och politik som är i mitten, som C vill, finns inte som ett alternativ för C när M är inriktat på att nå regeringsmakten med stöd av SD och att ha KD och kanske L med i sin regering.

Annons

I andra nordiska länder har motsvarigheten till V regerat i S-ledda regeringar. I Norge och Finland har det varit i regeringar med även C i dem. I Finland är det så nu. I Danmark har motsvarigheten till V regerat i S-ledd regering där även socialliberala Radikale Venstre ingick. Danmark saknar ett parti av det slag som C är.

Annons

I kommunerna är det vanligen majoritetsstyren. V är i 22 kommuner i styren med C, och ett eller flera till partier. I kommunerna är det dock mer praktiska frågor som det beslutas om jämfört med i rikspolitiken där ideologiska frågor är vanligare.

På riksplanet har det sällan varit regeringar med majoritet. S har vanligen regerat ensamma på förr runt 45 procent och haft stöd av V på då runt fem procent. De borgerliga har regerat i majoritet ibland, och ibland med bara några mandat ifrån majoritet. Sverige har inte haft majoritetsregeringar som regel, som det är i Tyskland, Österrike och Finland.

Det kan dock bli svårt att ena sig om en gemensam politik för en regering med fyra partier, där de i kanterna är V och C, särskilt i ekonomi- och skattefrågor.

Det kan dock bli svårt att ena sig om en gemensam politik för en regering med fyra partier, där de i kanterna är V och C, särskilt i ekonomi- och skattefrågor. I andra frågor, om som om migrationen, kan å andra sidan S få svårt att komma överens med C, MP och V.

Annons

Ledningen i S kan nog tänka sig en regering ihop med MP och C, men vill ogärna ha även V i den. Men V verkar inte längre vilja vara ett parti som står utanför den regering som partiet ska tolerera i riksdagen. S, MP och C har nu att förhålla sig till det.

En regering i minoritet bestående av bara S som gör upp åt olika håll i olika frågor vore visserligen ett bra alternativ. En sådan fick mycket gjort 1988-91, trots ekonomiska problem då. Men partier som V, MP och C vill inte ha en sådan regering numera. Då är inte en sådan möjlig att bilda.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy