Gamla sagor och folksagor innehåller mycken visdom och klokskap. Deras budskap är ständigt aktuellt. En sådan saga är H. C. Anderséns saga Kejsarens nya kläder.
I sagan kommer en dag en vävare och en skräddare till slottet för att väva tyg och sy nya kläder åt den fåfänge Kejsaren.
De säger att de väver av en magisk tråd, som gör att mindre begåvade personer inte kan se tyget. I själva verket använder de ingen tråd alls. Men eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad, så låtsas alla att de ser kläderna, och kejsaren vandrar omkring naken.
Annons
Annons
Ett litet barn utropar dock: "Kejsaren har ju inga kläder på sig!"
Sagans sensmoral används ofta för att symbolisera hur människor anpassar sig till gruppen, även när det är uppenbart för dem själva att gruppen har fel.
Att, liksom det lilla oskuldsfulla barnet i sagan, utbrista: "Kejsaren har ju inga kläder på sig!" Det innebär att påpeka något som alla kan se men som ingen vågar säga!
För en del kan viljan till anpassning bli så stor att dom till och med överger sina egna uttalade övertygelser och löften. Men det finns också människor som låter sig inspireras av en känd replik i Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta: "Det finns saker som man måste göra, även om det är farligt, annars är man ju ingen människa utan bara en liten lort."
En Mormor i Mora