Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Debatt: Avvisa förslaget om nytt måltidssystem

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är för oss helt obegripligt att ingen reaktion kommer från politiken lokalt i Falun i denna fråga. Nu föreligger ett förslag som innebär att patientmåltider, förutom specialkost, upphör vid Falu lasarett. Dessa volymer skall produceras vid Aromköket Mora lasarett och levereras kylda till Falu lasarett samt vid behov även till lasaretten i Avesta, Ludvika och Säter. Ett tillagningskök på Falu lasarett tillgodoser förutom specialkost personalrestaurang, café och butik, café Ventilen samt konferensverksamhet. Detta ligger nu som förslag till beslut hos Regionstyrelsen den 31 maj.

"Det är ett stort misstag att avlöva vårt centralsjukhus tillgång till lokalt lagad kost", skriver debattörerna. Foto: arkiv

Annons

Efter att ha studerat kostutredningens förslag kan vi konstatera att utredningen föreslår ett helt annat alternativ där två produktionskök förordas. Ett i Falun och ett i Mora.

Annons

Vi anser att det är ett stort misstag att avlöva vårt centralsjukhus tillgång till lokalt lagad kost.

Ett lokalt tillagningskök är en viktig kvalitetsfaktor för sjukhuset och dess framtid. Utredningens förslag skapar en mera långsiktig och robust lösning. Vi anser dessutom att det finns stor osäkerhet i de kalkyler som tagits fram. Det verkar dessutom som att förslaget lagts fram under radarn, då ledande personer som borde varit insatta, inte visste att förslaget nu förelåg.

Förslaget till beslut tycks dåligt förankrat och inte framtaget i den öppenhet som man kan kräva. Ett tydligt bevis på detta är att förslaget skall passera utan att störa alliansens planer, varför ärendet skall avgöras i Regionstyrelsen. En så omfattande fråga bör enligt alla tidigare principer avgöras av Regionfullmäktige. Detta bekräftar ytterligare att ärendet inte tål utsättas för en större granskning. Vi anser därför att förslaget skall avvisas.

Ett genomförande kommer att innebära dåliga signaler utåt för sjukhuset och dess framtid.

Vi tre pensionärsorganisationer kräver att köket på Falu lasarett behålls/rustas upp för att svara mot de krav som ett fungerande akutsjukhus kräver

Vi tre pensionärsorganisationer kräver att köket på Falu lasarett behålls/rustas upp för att svara mot de krav som ett fungerande akutsjukhus kräver.

Annons

Annons

Regionstyrelsens förslag är att ta flera steg tillbaka och det är ett sätt att avlöva vårt enda akutsjukhus. Vi förväntar oss nu att det kommer en reaktion från alla våra lokala politiker i Falun. Varför är ni så tysta? Har ni blivit överkörda av era kamrater i norra Dalarna? Är det så att de ljud vi nu hör är vinande partipiskor?

Vi förväntar oss civilkurage inför ett kommande Regionfullmäktige som vi hoppas att alla partier kräver som beslutande organ.

PRO Falun

SPF Seniorerna Falun

SKPF Pensionärerna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan