Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Dags för dalkarlsvandring: Start vid Vasaloppsmålet och går i flera etapper

Nu är det dags för dalkarlsvandring. Vandringsleden följer Siljans strand och startar i Mora och går vidare till Garsås och under veckan fortsätter vandringen vidare till flera orter på vägen till Brunnbäck, Avesta kommun.

Foto från starten Dalkarlsvandringen i Mora 2016, före coronan. Foto: Privat

Annons

På måndag blir det dalkarlsvandringen Allmogetåget 2021 från Mora till Brunnbäck. Det startar i Mora, vid Vasaloppsmålet, med incheckning från klockan 07.30. På grund av rådande läge blir det ingen gemensam start, men vissa ”tysta” markeringar inför starten kommer att förekomma.

Det är en vandringsled som i princip följer Siljans strand och passerar flera platser, Mora, Mora-Noret, Harbacken, Färnäs by, Budasmyren och Höghol, Fudalen och Fudalsviken, som är ett lämpligt rastställe för medhavd matsäck, vattendepå och tillgång till toa.

Annons

Annons

Vandringen beskrivs som lättgången, utan nivåskillnader, asfalt på leden genom tätorten Mora, följ snitslarna. Därefter i princip grusvägar, mindre bilvägar, fram till Garsås, asfalt genom byn. Bystugan med majstång ligger intill riksväg 70. Vandringen passerar dock järnvägen vid ett flertal ställen, så de uppmanar till varsamhet eftersom det kan vara utan ljus- och ljudsignaler.

Sedan fortsätter vandringen under veckan vidare till Rättvik, Bjursås, Gamla Staberg, Fline, Grytnäs och på söndagen går vandringen till Utsund, Brunnbäck, som ligger sydost om Avesta.

PROGRAM: Allmogetåget 2021

En vandring i fotspåren av Dalarnas allmoge och bergsmän, från Mora till Brunnbäck, till åminnelse av deras insatser som lade grunden för nutida Sverige i nådens år 1521

Måndagen 31 maj Mora: Garsås, 24 km

Tisdagen 1 juni Garsås: Rättvik, 24 km

Onsdagen 2 juni Rättvik: Bjursås, 33 km, Åhl, Bjursås, 25 km (alternativ)

Torsdagen 3 juni Bjursås: Gamla Staberg, 35 km

Fredagen 4 juni Gamla Staberg: Fline, 34 km

Lördagen 5 juni Fline: Grytnäs, 35 km

Söndagen 6 juni Grytnäs: Utsund, Brunnbäck, 16 km

Vid Brunnbäckmonumentet hedrar vi minnet av dem vi gått i fotspåren av. Vandringen avslutat vid Karlfeldtsgården klockan 14.30

Här kan du läsa mer på hemsidan: www.dalkarlsvagen.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan