Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Ur en borgerlig riksdag kommer borgerlig politik

S och den borgerliga riksdagen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Partiet är en del av högermajoriteten i riksdagen som gör att S inte kan föra sin politik trots innehav av regeringsmakten. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Annons

Många har läst en kultursidestext av Karin Pettersson i Aftonbladet nyligen. Hon är kulturchef där och vill riva sönder januariavtalet och slippa dess begränsningar. Pettersson finner att avtalet gör det omöjligt för S att bedriva en politik som gör skolan bättre genom att få bort de företag som driver skolor och som ger segregation av elever.

Det går inte heller att höja skatter för att förbättra den offentliga välfärden och minska de ekonomiska och sociala klyftor som ökat mycket på senare år. I andra länder, rent av USA, förs en vital debatt och läggs förslag om att minska klyftor genom att höja vissa skatter och göra förbättringar av infrastruktur och välfärd.

Klyftorna har i Sverige ökat med S vid regeringsmakten eftersom flera punkter i januariavtalet medför det, från värnskattens borttagande till eventuella införda marknadshyror i nyproduktion. Pettersson har dock fått mothugg.

Annons

Annons

Hon har debatterat i SVT Aktuellt med Stig-Björn Ljunggren, ledarsidesredaktör på Sydöstran (S) i Blekinge. Och Daniel Swedin har skrivit ledare i Arbetet med argument för att det är bästa vägen för S att regera och ha januariavtalet som underlag. Både Ljunggren och Swedin har poänger och med regerandet har en ännu mer högerliggande politik, inte minst på arbetsmarknaden, förd av en regering med M-statsminister undvikits.

Det problem som Ljunggren, Swedin och Löfvenregeringen har är att väljarna aldrig får se det avskräckande alternativ med mer högerpolitik som man slipper undan. Bara den politik som S-ledda regeringen genomför med januariavtalet syns. Hur en annan regering skulle klarat av coronapandemin, gängkriminellas skjutningar och flyktingströmmar till EU-länderna får väljarna heller aldrig veta.

Pettersson reser en viktig fråga, hur S ska kunna fungera som ett parti med den socialt och ekonomiskt utjämnande välfärdspolitik som partiet vill ha om det hela tiden måste administrera en annan politik som genomförs och som ligger till höger om vad partiet vill.

Problemet, för S, är att riksdagen har en högermajoritet. Sverigedemokraterna och Centerpartiet är ju högerpartier i ekonomiska frågor, liksom de tre andra borgerliga partierna.

59 procent av mandaten i riksdagen är till höger om S, MP och V. S har aldrig förr regerat i en riksdag med en så stor högermajoritet.

Annons

Om C inte vill kompromissa åt vänster för att partiet anser att V inte ingår i den breda mitten kan C få behöva kompromissa med Sverigedemokraterna i den breda högern istället.

Annons

Det är egentligen de till höger liggande fem partiernas problem om de inte kan samarbeta med varandra.

S börjar få ganska lågt stöd bland unga väljare. Snart slår det igenom i totala väljarstödet. Partiet måste kanske värna sin politik och profil och kan inte hur länge som helst genomföra en politik som inte är partiets.

Om nästan 60 procent röstat på partier till höger om S, och en del av dem tror att de ska få bra eller bättre välfärd men ändå inga höjda skatter, är det svårt för S att regera med en sådan riksdag. S kan inte genomföra sin politik om för få väljare röstar på partiet.

Om C inte vill kompromissa åt vänster för att partiet anser att V inte ingår i den breda mitten kan C få behöva kompromissa med Sverigedemokraterna i den breda högern istället.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy