Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vårdpersonal måste få ett hållbart arbetsliv

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är hög tid att vårdpersonal får ett hållbart arbetsliv. Foto: TT

Annons

Vi har alla sett hur hårt personal inom vården och äldreomsorgen jobbar. Redan innan coronapandemin fanns stora arbetsmiljöproblem. Det är hög tid att vårdpersonal får ett hållbart arbetsliv.

Miljöpartiets och regeringens återhämtningsbonus är en viktig del i att påskynda resan mot ett hållbart arbetsliv och i att öka personalens inflytande. Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela medel till regionerna och kommunerna för projekt som syftar till att främja ett långsiktigt hållbart arbetsliv. Det kan handla om förbättrad arbetsmiljö, att pröva nya arbetssätt eller att utveckla arbetstidsmodeller som även kan innebära arbetstidsförkortning.

Ett hållbart arbetsliv är kanske en av våra viktigaste jämställdhetsfrågor, eftersom dessa yrken är kvinnodominerade. Vi pratar om sjuksköterskor, vårdbiträden, undersköterskor som alltför länge har offrat psykisk och fysisk hälsa för att ta hand om andra. En modern välfärdspolitik behöver ta detta på allvar, vi kan inte ha en omsorg och sjukvård som gör personalen sjuk.

Annons

Annons

Vi vet att undersköterskor och annan personal i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboenden är sjukskrivna i större omfattning än andra yrkesgrupper. Det är en varningsklocka – vi måste agera. Miljöpartiet kommer prioritera arbetsmiljö i vård och omsorg högt även framåt. Det kommer att behövas fler satsningar både från staten, regioner och kommuner framöver för att åstadkomma ett hållbart arbetsliv.

Från och med den 1 juni i år går medlen att söka. Återhämtningsbonusen är en långsiktig satsning, men för att det ska bli verklighet krävs det att kommuner och regioner tydligt visar att man är positiv till idén. Först då gör man det möjligt för personalgrupper att sätta igång, och den möjligheten måste de få.

Kerstin Lundh (MP), regionråd i Dalarna

Maj Ardesjö (MP), ordförande Falun

Yvonne Johansson (MP), ordförande Smedjebacken

Magnus Gabrielson (MP), ordförande Säter

Aron Knifström (MP), ordförande Ludvika

Olle Berglund (MP), ordförande Leksand

Per-Arne Björk (MP), Leksand

Nicklas Attefjord (MP), ledamot i socialutskottet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy