Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debattreplik: Ingen frihet och jämlikhet för arbetarkvinnor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Replik på debattartikel införd i DD den 1 juni av Sofia Jarl (C).

I Centerpartiets vinstdrivna skola skapad för riskkapitalister och där barn är kunder lär man sig att ge undvikande svar. I en kommunal skola där skattepengar inte skänks till kvartalskapitalister utan går till barnens bästa lär man sig läsförståelse och inga glädjebetyg ges. Jag har inte påstått att Centerpartiet inte står för jämställhet, jag sa att Centerpartiet inte bryr sig om jämställdhet i arbetslivet och offra där kvinnor och unga.

Centerpartiet anser att arbetsgivaren måste tillåtas att chansa med anställda och att de måste betala med att avsäga sig sin anställningstrygghet och acceptera ovärdiga anställningsformer. Kvinnor ska även acceptera att bli lämnad i ett gränslöst land där gränsen mellan arbete och fritid suddas ut med krav och förväntan på att vara tillgänglig på fritiden för att arbetsgivarens familj ska få mat på bordet.

Annons

Annons

DD den 1 juni.

Centerpartiet menar att dessa ovärdiga anställningsformer hämtade ur nyliberalismens gravkammare är ett måste för att kvinnor och unga ska få in en fot i arbetslivet

Centerpartiet menar att dessa ovärdiga anställningsformer hämtade ur nyliberalismens gravkammare är ett måste för att kvinnor och unga ska få in en fot i arbetslivet. Forskning visar i stället på att det inte leder till några fasta jobb utan att det skapar en kvinnofälla. Den anställde får mindre kompetensutveckling och inflytande, mer stress, större risk för utbrändhet, svårt att koppla bort jobbet och större ohälsa. Man trivs sämre på jobbet, stress över att inte veta hur länge man har jobb, av rädsla att förlora jobbet vågar man inte ta upp missförhållanden på arbetsplatsen och rädsla för att engagera sig fackligt. Kvinnor med dessa anställningsformer drabbas även oftare av sexuella trakasserier, kränkningar, hot och våld på arbetsplatsen.

Centerpartiet och Annie Lööfs ointresse för jämställdhet i arbetslivet styrs i Sverige av Martin Ådahl som stolt poserar när kvinnors möjligheter i arbetslivet försvinner med en brinnande LO-borg. Réka Tolnai Centerpartiets ungdomsförbund visar sitt förakt mot de kvinnor som byggt upp och numera bär vår gemensamma välfärd i Sverige. Även åt butiksanställda som möjliggör att vi kan handla mat till våra barn. Slutligen Sofia som förbundsordförande för Sveriges Centerkvinnor förhindrar hjältarna i kvinnodominerade yrken att ha ett värdigt och tryggt arbetsliv. De straffas i stället med sämst villkor, minst makt, lägst inkomster, otryggaste anställningar och deltidsarbete. Mammor, systrar och döttrar ska även kunna tvingas ner i arbetstid och lön eller bli sparkade genom hyvling för att slutligen få en ovärdig pension.

Annons

Annons

Ska jämställdheten öka i kvinnodominerade yrken så måste hyvling av arbetstiden förbjudas. Ta bort visstidsanställningar, delade turer och ge de anställda möjligheten att kunna planera sina liv. Heltidsanställningar ska vara normen i arbetslivet med löner som det går att leva på. Ge kvinnor och unga trygga arbetsplatser med kollektivavtal där anställda vågar påtala missförhållanden. På så vis skapas hälsosamma, framgångsrika arbetsplatser och ett jämlikare samhälle där alla familjer får mat på bordet.

Tony Björk

Facklig ledare, Socialdemokraterna Falun

Tony Björk (S).

Annons

Annons

Till toppen av sidan