Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Till minne av sjömannen Örjan Zars Vansbro

När "Sjömannens år" utlystes 2010 ordnade jag "Sjömannens kväll" i en av kyrkorna i Dala Järna. Jag bjöd in några före detta sjömän jag kände till kvällen. En av dem var sjömannen Örjan Zars. Utan speciell anmaning var det självklart för honom att stå i dörren och hälsa byns folk välkomna till kvällen. Det blev början på över tio års vänskap.

Örjans långa sjömansliv började i Göteborg tre veckor före jul 1961 när han femton år gammal mönstrade på Transatlantics "Vikaren" och slutade 17 år senare när han gick i land för gott.

Annons

Annons

Hej gamle båtsman, sa jag skämtsamt vid mitt besök på äldreboendet där Örjan bodde, går du "dagman" idag. ( En dagman är vaktbefriad). Är det skönt att slippa vakterna? Ja, viskade han tyst. Jag drog fram en stol till hans säng. På nattduksbordet låg romanen Bröderna Karamazov av Fjodor Dostojevskij. Längtar du ut på haven båtsman, frågade jag? Han nickade. Eftersom jag såg att han inte orkade så mycket kortade jag ner besöket.

På Örjans egen önskan knäppte jag händerna och bad om en lugn överfart. "Du kommer att få hjälp att lägga av trossarna inför sista resan, sa jag och änglarna kommer att hjälpa dej med ankringen när du kommer fram" "Det behövs, viskade den trötte båtsmannen, trossen är tung".

Nu har Örjans livsfartyg nått fram till den kust varifrån ingen återvänder. Änglar la`, som de lovat, av trossarna inför sista avresan och bistod Örjan med ankringen utanför den ljusa staden. En glad sjöman går ner i båten som tar honom in till evighetens kaj. Han bär sjömanssäcken över axeln och kepan sitter käckt på svaj. Sjömannen från Äppelbo är hemma. Jag erinrar mej till sist vad han sa en gång: "Jag har vandrat runt hela jorden med en förtöjningslina i handen". Nu är tusenmila färden över. Vila i frid sjöman, återseendet kvarstår.

Ove Aronsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy