Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Vad är det som är så mitten med C?

Centerpartiets bostadspolitik med mera

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets ledare Annie Lööf med partiets nya partilogotyp. Foto: Claudio Bresciani / TT.

Annons

”Centern ska vara en självständig politisk kraft i mitten av svensk politik”, försäkrar Annie Lööf. Men vad är det som är så mitten med C?

Partiets dominerande drivkraft är avreglering. Hittills har stora delar av arbetsmarknaden, skolmarknaden och vårdmarknaden avreglerats. Nu står hyresmarknaden på tur trots allt elände som följt i avregleringarnas spår.

Om denna avregleringspolitik ligger i mitten vad är det då som ligger till höger? Ingenting, det är svårt att övertrumfa C när det gäller tilltron till marknadens välsingnelsebringande krafter.

Nu har C fått S att lägga sig platt inför kravet på avreglering av hyresmarknaden. I valrörelsen 2018 varnade S för de som ”vill se ett mindre reglerat hyressättningssystem vilket i praktiken innebär en övergång mot marknadshyror.”

Annons

Idag anser S att det bara är skrämselpropaganda att säga något sådant. ”Den svenska modellen där hyrorna förhandlas fram mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ska värnas” var en annan bestämd åsikt S hade ända tills de bytte åsikt.

Annons

S räknade då med att få många hyresgäströster med uttalanden som: ”De som vinner på marknadshyror är fastighetsägarna som kan göra större vinster per lägenhet. För vanligt folk innebär det högre hyror och ökad otrygghet”.

Och ”För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet. För att bryta bostadsbristen behövs inte högre hyror, det behöver byggas fler lägenheter”.

Nu hävdar Morgan Johansson att allt det han tyckte att vi borde oroa oss över inte längre är något att oroa sig över. För en friare hyressättningen kommer inte längre att leda till marknadshyror. Ingen hyresgäst ska vara bekymrad för nu är det S som genomför det som en gång oroade Morgan Johansson.

Nu ska C ta sig an nya utmaningar och ”bygga ett samhälle där vi ger kraft åt varje människa”. De kan ju börja med att ge hyresgästerna ekonomisk kraft så att de klarar framtida hyreshöjningar.

Alla vet ju att en avreglerad hyresmarknad var en förutsättning för att C skulle släppa fram en S-regering. Då är det väl lika bra att säga det istället för att försöka slå blå dunster i ögonen på folk.

Annie Lööf måste ju häpna när hon hör Morgan Johansson beskriva Centerns hjärtefråga, som vore det något som saknar betydelse.

Annons

Annons

Alla vet ju att regeringen står och faller med denna ”betydelselösa” fråga. Om vi inte får sitta kvar kommer det att bli en regering som genomför ”marknadshyror på riktigt” sa Morgan Johansson i ett tappert försök att få oss att tro att fria hyror kommer att stoppa vid nyproduktion. Det är förstås inget anhängarna av marknadshyror kommer att nöja sig med.

Nu ska C ta sig an nya utmaningar och ”bygga ett samhälle där vi ger kraft åt varje människa”. De kan ju börja med att ge hyresgästerna ekonomisk kraft så att de klarar framtida hyreshöjningar.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy