Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Insändare: Amatörism i Fallet Sofie

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Per-Arne Bengtsson.

Annons

Med anledning av Borlänge kommuns socialförvaltning och socialnämnds handläggning av det så kallade Fallet Sofie finns det en hel del att säga.

Hur skall man tolka detta obegripliga som sker på den offentliga scenen i Sverige? För de flesta samhällsmedborgare är det obegripligt att se detta missbruk av makten. Själv kallar jag det för amatörism, vilket är ett tankesystem som grundar sig på dogmer som normala människor kallar för fördomar. Människors verklighet skall pressas in i en svartvit fyrkantighet där det mesta av själsliga aspekter inte får rum.

Denna amatörism resonerar enligt följande dogmer:

1) "Vi gör bara vårt jobb" därmed är det slutdiskuterat eftersom tanken har blivit platt och enkelriktad från början. Det går inte att diskutera hur man sköter jobbet. Att det finns en dimension till som handlar om att det finns ett subjekt, någon bakom handlingarna som är en person. Amatörismen är alltid diffus, som en sköld att gömma sig bakom och den enskilde har inget personligt ansvar.

Annons

Annons

2) "Vi följer bara reglerna och lagen" och nu blir diskussionen ännu mer avslutad eftersom tillplattningen består av oförmågan att förstå att allting måste tolkas och tillämpas på en praktisk verklighet. "Som vi tolkar det" borde det heta och i så fall med begripliga argument som ger skäl för ett annat synsätt.

3) "Vi gör det här för flickans bästa" vilket är det mest avslöjande hur absurt det går att resonera. Det är att ta ett övergrepp i kärlekens namn som blir helt smaklöst och makabert. Att inte lyssna på den fjortonåriga flickan som uttrycker sig hjärtslitande med äkta känslor är att begå ett övergrepp som måste liknas med en psykisk våldtäkt. Socialnämnden beslutar om att överklaga Förvaltningsrättens domslut för de anser sig göra en god handling mot "Sofie". Dessa personer anser underförstått att "Sofie" inte själv förstår sitt eget bästa - utan det gör socialnämnden i hennes ställe.

Hur skall denna 14-åring kunna känna tillit inför vuxenlivet och våga leva i ett samhälle som leds av politiker som jagar spöken mitt på dagen

Det är att idiotförklara både henne, familjehemsföräldrar och alla vi andra som kämpar för "Sofie", för vi ser att en människa håller på att ta skada för livet och bli traumatiserad av ett av samhällets officiella organ.

Hur skall denna 14-åring kunna känna tillit inför vuxenlivet och våga leva i ett samhälle som leds av politiker som jagar spöken mitt på dagen.

När amatörismen urholkat samhällsbyggandet och skapat stora hål och brister av insikter, medkännande och humanism så återstår bara att fylla hålen med prestige. Något som får oss alla att dö på insidan som människor.

Per-Arne Bengtsson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy