Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Lena Karlén, Leksand till minne

Lena Karlén, Leksand, har avlidit.

Annons

Lena Karlén (f. Åkerlund), Åkerö, Leksand, har avlidit efter en tids sjukdom, 76 år gammal. Lena sörjs närmast av maken Håkan Sundberg, sönerna Jerker och Per José samt bonusdottern Johanna, och deras familjer. Men vi är många som kommer att sakna henne.

Lena var äldst av tre syskon. Livet igenom var hon storasyster i varje tum. Inte bara till sina bröder Erik och Per, utan också till oss kusiner, ja till hela släkten, och till många vänner. I Lenas hjärta fanns plats för många människor. Hon hade en sällsynt förmåga att förena människor och att få alla att känna sig sedda.

Annons

Annons

Tillsammans med dåvarande maken Åke Karlén reste Lena i början av 1970-talet till Guatemala som biståndsarbetare. Bland annat byggde de upp textilkooperativ för kvinnor i byarna. Efter hemkomsten flyttade familjen till Svanö i Ångermanland.

Efter Åkes död i mitten av 1980-talet flyttade Lena till Leksand, där hon vuxit upp. Så småningom träffade hon Håkan, som hon kom att dela de sista decennierna av sitt liv med. Här har hon arbetat som folkhögskollärare, rektor på Sätergläntan och projektledare.

På senare år har det egna skapandet stått i förgrunden. In i det sista var Lena fullt verksam som textilkonstnär. I många år medverkade hon i Konst runt Siljan.

Tiden i Guatemala kom att få en avgörande betydelse i Lenas liv. Inte bara så att medmänsklighet och internationell solidaritet var centrala och självklara begrepp för henne. Hon upprätthöll också kontakten med människor hon mött och som blev vänner för livet. Så sent som 2016 var Lena i Guatemala med en utställning, där temat var likheter mellan dräkter från olika delar av Dalarna och Guatemala.

I separatutställningen Mina anmödrar 2019 följde Lena sina släktled bakåt längs kvinnolinjen och visade vad tidigare generationers textila skapande betytt för henne.

Vissa människor är speciella. Att ha mött dem kan inge känslan att vara rik, ofattbart rik, som människa. Lena Karlén var en sådan speciell människa.

Gustaf Berglund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy