Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Frida Ohlsson till minne

Foto: Privat

Annons

I hela 23 år var vi grannar här i Paradiset, Frida och jag, innan det blev Åkershem för henne. När hon somnade in den 17 april var hon nära 98, en ålder hon bar med heder. Närmast sörjs hon av sönerna Tommy och Örjan med familjer samt övrig släkt och många vänner.

Sedan maken Sven gått bort och flera äldre släktingar och vänner försvunnit blev Fridas och min kontakt allt tätare, då hon och jag började byta tidning.

Det var roligt att ses en stund varje dag och Frida ville gärna ha besök. Vi bjöd in varandra på fika och hon hade alltid hembakt, jättegott kaffebröd. Nära var det ju också, ifall det var vinter med snö och halka.

Snart fick vi med en tredje granne, Marianne Nygren, längre ner i gatan. Vi tre blev ett väl sammansvetsat väninnegäng. Sommartid var det uterum och altaner, som gällde och vi trivdes så bra ihop, då vi delade många gemensamma intressen. När det var Blodomloppet drog vi iväg med våra stolar ut till Skogsvägen för att heja på de tävlande. Frida, som kände många som sprang loppet, fick alltid kramar, inte bara av barnbarnet Emma, utan även av andra bekanta. Det var roligt att se, hur populär hon var, trots sin höga ålder.

Annons

Annons

Inte var hon bortglömd, inte! Det var alltid en strid ström av bilar och besökare till hennes hus. Givetvis mest släktingar men även långväga vänner brukade komma och hälsa på. Åldersskillnaden märktes alls inte, då Frida var som en ung tjej, alltid snitsigt och modernt klädd och snygg i håret. Hon var pigg, glad och blixtsnabb i repliken. Vi var imponerade av hennes intresse för korsord, kungligheter och idrottsstjärnor. Hon kunde allt på sina fem fingrar. Gärna läste hon böcker och hon såg utan glasögon. Duktig att sy hade hon varit och hon var oerhört intresserad av kläder och ville granska i detalj, hur ens nya kläder var sydda och hon kunde ge goda råd om allt sådant. Trädgården var viktig för henne och hon pysslade där så länge hon orkade. Hennes blåsippor var alltid bland de första på våren.

Ett fint sällskap, om hon kände sig ensam, var hennes stora, fina TV med de sköna fåtöljerna och plädarna att mysa ner sig i. Där tillbringade vi åtskilliga timmar, mest vid skidtävlingarna på vintern, speciellt skidskytte, som hon gillade skarpt. Hon var som en uppslagsbok och kunde alla namn på de tävlande och deras resultat.

Vi tre grannar åt många luncher och middagar tillsammans och firade nyår ihop flera gånger. Då njöt vi av någon finare festmåltid, som vi fick levererad till dörren direkt från vår favoritrestaurang. Jag beställde ofta mat åt oss via nätet, gärna pizza, som räckte till flera mål åt oss. Pajer av olika slag ville hon gärna ha, så ofta åt vi en paj till kvällen eller firade med en läcker smörgåstårta, om någon fyllde år.

Annons

Annons

Vid grillfesterna i kvarteret satt vi tre tillsammans på ”vår” speciella plats på gräset i hörnet med svalkande skugga. Det var ju så roligt för Frida och oss att umgås med de övriga grannarna. När vi blev trötta ville hon alltid avsluta kvällen med fika hos henne. Ja, vi har många härliga minnen av vår kära vän och granne Frida, som saknas oss enormt.

Vårt sista möte med Frida blev vid det oförglömliga och på alla sätt trevliga midsommarfirandet på Åkershem för två år sedan. Det var spelmän, dansare och majstång samt jättegod jordgubbstårta, som vi blev bjudna på där, ihop med hennes nya vänner. Det blev en höjdpunkt i vår gemenskap, för sedan slog pandemin till och vi kunde tyvärr inte besöka henne någon mer gång. Vi hoppas innerligt att Frida nu har det skönt i sin himmel med sin käre make Sven.

För Marianne och mig/ Lena Gäfvert

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy