Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Mirakel och orättvisa i politik och fotboll. En kris då och då kan vara bättre än det långsamt verkande gift som heter status quo.  

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Emil Forsberg. Han hade inte centimetrarna på sin sida i tisdags. Foto: AP.

Annons

Det kändes som om sommaren tagit slut när Sverige slogs ut i fotbolls-EM i tisdags kväll. Man satt där och stirrade på TV-skärmen och kunde inte fatta det. Sverige var ju det bättre laget. Och Ukrainas segermål kom bara minutrarna innan ett avgörande väntade på straffsparkar.

Det var smärtsamt att se en förbundskapten knappt kunna hålla tårarna tillbaka när han intervjuades direkt efter matchen. Och dagen därpå tyckte jag att det närapå rådde en stämning av landssorg.

Det var smärtsamt att se en förbundskapten knappt kunna hålla tårarna tillbaka när han intervjuades direkt efter matchen. Och dagen därpå tyckte jag att det närapå rådde en stämning av landssorg. Röntgensköterskan på sjuhuset undrade om det var på grund av fotbollen jag såg så trött ut när jag skulle rullas in i röntgenapparaten och jag svarade ja – och hon fyllde i med sin egen bedrövelse över resultatet.  

Annons

Annons

Finns det rättvisa i fotboll? Nej, inte alltid. Det är möjligt att det från någon gudomlig synvinkel går att argumentera för att fler människor genom Ukrainas seger fick en chans att jubla och glädja sig. Ukraina har mer än fyra gånger så många innevånare som Sverige. Landet hemsöks av inbördeskrig och Krim har ockuperats och befolkningen i Ukraina har nog större behov av kollektiva glädjeutbrott än svenska folket.

Så kan man resonera. Men det är ingen bra argumentation, trots att den är strikt utilitaristisk (en morallära jag vanligtvis uppskattar). Den skulle i så fall innebära att större länders segrar alltid har ett större moraliskt värde än små länders.

Ingen rättvisa finns i fotbollen. Sverige borde ha fått gå vidare.  

                                       *

Det är möjligt att moderatledaren Ulf Kristersson, en statsministerkandidat, tänker likadant om svensk politik: Att den är svidande orättvis. I riksdagen finns en massiv majoritet för borgerlig politik. I princip står det 60-40 i mandat till borgerlighetens och SD:s fördel. Jag föreställer mig att moderatledaren ibland vaknar mitt i natten och upplever det som en stor och bitter orättvisa att han aldrig, än så länge, blivit statsminister när riksdagen ser ut som den gör. I alla avgörande ekonomiskt politiska frågor är borgerligheten och SD större än de tre rödgröna partierna. Sverige är ett högerland, som vi brukar skriva på den här sidan.

Annons

Jag föreställer mig att moderatledaren ibland vaknar mitt i natten och upplever det som en stor och bitter orättvisa att han aldrig, än så länge, blivit statsminister när riksdagen ser ut som den gör.

Annons

Varför får jag inte bli statsminister? Man hör Kristerssons vanmäktiga rop genom natten.

Att Sverige trots läget i riksdagen haft en s-ledd regering är på sätt och vis ett mirakel och miraklet kunde som bekant inträffa därför att borgerligheten splittrades i synen på Sverigedemokraterna. Det är ett mirakel att Löfven kunnat vara statsminister.

Men att den regering som fälldes förra veckan var s-ledd innebar tyvärr inte att det inte fördes borgerlig politik i detta land. De många tunga nyliberala inslagen i Januariavtalet har inneburit att nyliberaliseringen av Sverige på flera sätt kunde fortsätta. Skatterna för de översta skikten sänktes. Arbetsförmedlingen slogs sönder och arbetsrätten urholkades.

Många goda socialdemokratiska satsningar har givetvis också genomförts. Men få socialdemokrater har nog känt någon entydig entusiasm inför en lösning som kom till för att rädda Sverige från något värre, inte för att lyfta Sverige till något mycket bättre. I januariavtalet fastslogs det rentav att inga förslag skulle få läggas som hotade vinsterna i välfärden.

Till slut blev det nästan så att Löfvens samarbete med Centerpartiet blev viktigare än socialdemokratisk ideologi. Och (s) glömde till slut att den regeringsmakt man hade var beroende av Vänsterpartiet.   

Annons

                          *

Att regeringskrisen bröt ut har gjort svensk politik krångligare igen, så är det. Men jag tror att denna kris trots allt är en nödvändig urladdning och att den till och med kan rädda socialdemokratin från en alltför långt gången idépolitisk glömska. När marknadshyrororna kom upp på dagordningen via Vänsterpartiet har en vänster-högerskala trots allt aktualiserats som tenderade att försvinna i samarbetet mellan januaripartierna. Och så mycket är klart, att en borttynande vänster-högerskala i längden bryter ner socialdemokratin.

Annons

Nu ser det ut som att moderatledaren Kristersson kan bli tvungen att även i fortsättningen ropa ut sin bitterhet i natten. Om alla röstar partitroget och verkligen dyker upp vid omröstningarna i riksdagen och ingen utvisas eller råkar träffa ribban istället för att trycka på rätt knapp – ja, då är det fler som säger nej till Kristersson som statsminister än som säger ja.

175-174. En centerpartist som tidigare öppet sagt att hon föredrar Kristersson som statsminister har nyligen fogat sig till det egna partiets linje.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppelever det nog som orättvist att han ännu inte blivit statsminister. Foto: TT.

Till slut kan Stefan Löfven stå där som återinstallerad statsminister. För närvarande pekar mycket på det och jag hoppas innerligt att det går så. Problemet är att han därefter kanske inte får igenom sin budget, eftersom Centern blankt vägrar att samarbeta på minsta sätt med Vänsterpartiet, vars aktiva stöd behövs för att få igenom en budget.

Då kan krisen vara där igen. Men i långa loppet tror jag det kommer att visa sig att en kris då och då är bättre än det långsamt verkande gift som heter status quo och som numera säljs öppet på marknaden i högerlandet Sverige.  

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy