Annons

Annons

Annons

Jenny Wennberg

ledare socialdemokratisk

Jenny Wennberg
Jenny Wennberg: Vi är alla Britney Spears

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

2018 besöker Britney Spears Sandviken. Hon kan resa till Sandviken, göra en konsert, men är satt under förvaltarskap. Hon fattar inte några avgörande beslut om sitt liv själv. Men pengamaskinen som är hennes karriär, som många, många andra tjänar pengar på utöver Spears själv fortsätter rulla. På scenen i Sandviken ställer sig en kvinna som är ofri på alla sätt hon kan vara ofri.

I veckan uttalade sig Britney Spears för första gången om sin situation. Den som började med ett av de mest publika sammanbrotten i modern tid och slutade i ett förvaltarskap som innebar att Spears fråntogs beslutanderätten över sitt liv och alla de pengar hon tjänat på sin enormt framgångsrika karriär.

Britney Spears öde har engagerat människor över hela jordklotet. Under taggen #freeBritney har människor enats i att försöka hjälpa henne och skapa uppmärksamhet kring hennes situation.

Annons

Annons

Britney Spears yttrade sig i veckan om det förvaltarskap hon är satt under. Foto: Rich Fury/Invision/AP

När hon för första gången offentligt talar om sin situation i veckan som del i en process för att bli fri från förvaltarskapet är orden mänskligt såriga:

"Vad jag gått igenom är genant och demoraliserande och det är huvudskälet till att jag inte sa det offentligt. Jag trodde inte att någon skulle tro mig."

Ensamheten i de där orden är påtagliga. Igenkänd av alla och bära ett namn som för evigt kommer vara förknippat för människor med deras uppväxt och ungdom, men ändå så uppenbart ensam och osäker på om någon kommer lyssna.

Men Spears är inte ensam. Britney Spears är kvinna i ett samhälle och i en tid där en kvinnas självständighet inte är själklar ens för den som är fri. I den mån någon av oss över huvud taget kan anses vara fria i ett patriarkat. Det gäller även i Sverige. För kvinnokroppen är ett politiskt slagfält och diskrimineringen lika självklart som att vi föds, lever och dör.

Kvinnor mördas. Kvinnor lönediskrimineras. Kvinnor blir omsprungna av mediokra män i yrkeslivet. Kvinnor lever som fattigpensionärer. Kvinnor bär ett större ansvar i hemmet. Kvinnors rätt till abort ifrågasätts. Kvinnor utmålas som psykiskt sjuka när de har en åsikt. Kvinnor har för många åsikter. Kvinnor har för få åsikter. Kvinnor talar för högt. Kvinnor är för tysta.

Annons

Annons

Hur du än gör, vad du än säger är du kvinna. Och att vara kvinna är fel.

Det är nog också därför det är så lätt att sympatisera med Britney Spears. För att friheten redan är begränsad även utan en förvaltare. För att den som är satt att bestämma över Spears hela liv är hennes pappa vilket gör honom till en av alla män som utövar kontroll över kvinnor.

Britney Spears kamp för rätten till sitt eget liv är kvinnokampen under sekel för rösträtt, för att räknas som en fullvärdig medborgare. Och den kampen fortsätter.

Vi är alla Britney Spears, eftersom ingen av oss nu levande kvinnor är fria.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan