Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Lööf har goda ideal men en ekonomipolitik som ger klyftor

Almedalen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under sitt tal på Almedalsveckan. Foto: Stina Stjernkvist / TT.

Annons

Sitt tal inledde Lööf med poliser som dödats och orter där det skett. Hennes parti vill ha fler poliser och motverka kriminella gängens skjutningar. Tio tusen fler poliser vill C ha på några få år. Det låter bra. Men att åstadkomma det på kort tid är svårt.

Det öppna, demokratiska samhället var ett tema. Lööf skildrade hur det trängs tillbaka av antidemokratiska krafter i flera länder.

Sedan var det Sverige, som har sårbara demokratiska institutioner eftersom de kan ändras lätt och snabbt om en vald majoritet vill det.

De krafter som hotar demokratiska värden måste det talas klarspråk om, sa Lööf. Hon fortsatte med att Sverigedemokraterna är en sådan kraft. Det partiet vill C inte samarbeta och kompromissa med. Så resonerade de andra tre allianspartierna också för några år sedan. Nu resonerar bara C så av dem.

Annons

Annons

Vikten av akademisk frihet, rättssäkerhet och demokratiska institutioner framhölls av Lööf. Även om Lööf och C i ord och handling står för demokratiska värden och öppenhet samt tolerans blir det nästan så att en idealbild målas upp och att C är garanten för en rad höga ideal.

Att C med andra delar av sin politik, där marknadslösningar och sänkta skatter och mindre resurser till offentlig välfärd, producerar en verklighet där personer som har det svårt ekonomiskt kan reagera med att stödja ett parti som SD. Ett parti som enligt Lööf är en kraft som hotar demokratiska värden.

I talet kom Lööf också in på ekonomisk politik som skulle sänka kostnader för anställningar och annat som personer i samhället som är starka och driftiga har fördelar av. Men det finns personer som inte vinner på det. De får se en del av den offentligt finansierade välfärden och dess trygghet försvagas, eftersom resurser till det blir mindre när skatter och annat som utgör intäkter för staten sänks som C vill.

Att inte budgetförhandla med V, och inte ge makt till V eller SD upprepades också. Det är penseldragen för Lööf då hon målar in sig i sitt lilla hörn snarare än breda mittpunkt i politiken.

Annons

Lööf upprepade sina krav för stöd till Stefan Löfven som statsminister: arbetsmarknadsparternas avtal om las, uppluckrade regler för strandskydd och stärkt äganderätt för markägare.

Annons

Landsbygden och klimatet är i centrum för C, framhöll Lööf och gav exempel på lovande industriell utveckling. Att sänka skatter och öka välfärden sa Lööf var möjligt. Men det är det inte har det visat sig.

Lööf upprepade sin paroll om breda lösningar i politikens mitt mellan de sex partier som C finner finns där. Att inte budgetförhandla med V, och inte ge makt till V eller SD upprepades också. Det är penseldragen för Lööf då hon målar in sig i sitt lilla hörn snarare än breda mittpunkt i politiken.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy