Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Peter Hultqvist: Nu behöver Sverige färre ultimatum och mer ansvar

Krönika: Samhällsbygge i en svår tid

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Den tillträdande regeringen på Lejonbackens terrass efter skifteskonseljen på Kungliga slottet 9 juli 2021. Foto: Christine Olsson/TT

Annons

Det duggregnade. Paraplyerna var i luften. Och regeringen gick samlat från regeringskansliet till riksdagen. Efter Drottninggatan i Stockholm togs många bilder och videoklipp som nog idag ligger ute på nätet.

Om det var fuktigt utomhus så var det några snäpp värre med värmen i riksdagshuset. Och det första jag hör vid rulltrappan upp mot kammaren är KD-ledaren Ebba Busch som håller hov med reportrar och strör sarkasmer över regeringen.

Så skulle då sista huvudakten i dramaföreställningen ”Avsätta Löfven ” utspelas. Resultatet blev som bekant att Stefan Löfven återinsattes som statsminister.

Brutaliteten i ordvalet när blandningen av högerextrem och civiliserad höger skulle beskriva regeringens uselhet tydliggör ett förgiftat politiskt klimat. Bitterheten från den tid när högerledaren Kristersson tvingades inse att 144 mandat är fler än 143 sitter djupt i själen (det förra hade S, MP och V efter valet 2018, det senare hade M, KD, L och C.).

Annons

Annons

Att förenas i ett misstroende och avsätta regeringen utan att kunna fullfölja ett regeringsskifte är en förlust, inte en seger. I praktiken handlar det om en icke-konstruktiv koalition som tillfälligt skapat kaos kring ett förslag som inte ens kom från regeringen, utan från en utredare.

Men det var inte hela poängen, utan syftet var att underminera den socialdemokratiskt ledda regeringen. Ur detta kaos såg självfallet den taktiske högerextremisten Åkesson chansen att kratsa kastanjerna ur elden.

Begreppet ansvar är centralt om ett ledarskap ska fungera. Detta är särskilt viktigt när det gäller ett helt lands framtid. Som läget är nu handlar det mesta om varje partis möjlighet till enskild profilering genom att uppträda ultimativt. Värdet i ordet ANSVAR har som resultatet av politiska spelteoretikers verksamhet i det närmaste förintats.

Den ena vindpusten efter den andra sveper förbi och blöta fingrar höjs i luften för att var och en ska befinna sig på rätt plats när det kan tänkas bränna till. Men löser detta pandemins fortsättning, arbetslösheten, styrkan i ekonomin, de sociala och ekonomiska klyftorna, brottsligheten, terrorismen och det säkerhetspolitiska läget?

Svaret är självklart nej! När det gäller frågan om det samlade ansvaret så hänvisas det med bekvämlighetens cynism till Stefan Löfven och regeringen. Därefter kan man avvakta och drömma om nya krissituationer som kan leda till egna fördelar.

Annons

Men vill man göra något för landet så gäller devisen ”Alla kan få något, men ingen kan få allt”. Under den tid som kommer avslöjar verkligheten vilka som är beredda att bidra på riktigt, och vilka som enbart är intresserade av formuleringskonsten i sina egna talarmanus.

Annons

Högerextremisterna och den civiliserade högern drömmer om en sönderregerad socialdemokrati och ett regeringshaveri. De har nu under sju år sett drömmen gå i krasch.

Visst, högerextremisterna och den civiliserade högern drömmer om en sönderregerad socialdemokrati och ett regeringshaveri. De har nu under sju år sett drömmen gå i krasch. Det brukar vara så med de som skruvar upp sig till närmast ödesmättade stämningslägen.

Ingen behöver tvivla på att höstens budgetarbete kommer att hanteras med stor realism. Den socialdemokratiska profileringen inför både partikongress och val kommer att vara tydlig. Attraktionskraften i en samhällsutveckling som bygger värderingar som rättvisa och jämlikhet är mycket stor.

Att förena bilden av det långsiktiga samhällsbygget med ansvarstagande i en svår tid är utmaningen. Det är en positiv utmaning till skillnad mot högern och deras ambition att ställa grupper mot varandra, svartmåla, öka klyftor och gynna de välbeställda. De klarar inte ens att hålla extremisterna borta.

Tiden fram till valet nästa höst blir hård. Men vem har sagt att det ska vara lätt? Det är bara att ta tjuren vid hornen, vrida om och ta fighten!

Peter Hultqvist. Foto: Jessica Gow / TT.

Peter Hultqvist

(Socialdemokrat)

Annons

Annons

Till toppen av sidan