Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debattreplik: Nog med hat mot djurägare

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik till debattartikeln "Stoppa slakten", DD den

Det är sorgligt att läsa insändare som sprider hat och propaganda mot djurägare och som vill få alla att bli veganer. Senast i DD den 22 juli, där ett antal proffstyckande aktivister har som mål att helt stoppa djurhållningen i Sverige. Det innebär att på sikt ska alla kor, får, hästar, grisar med flera utrotas. För det måste bli resultatet, får de inte någon gång slaktas kan de heller inte födas.

Vad ska annars ske den dag de behöver tas bort? Självdö? Nej det är etiskt förkastligt och dessutom inte tillåtet.

Vill ni även förbjuda en flock höns på en villatomt eller några får i en beteshage? Dessa behöver också slaktas en dag. Har det inte varit nog med hat och hot mot djurägare? Ett hat som ni underblåser.

Annons

Annons

DD den 22 juli.

Ni aktivister är dessutom helt okunniga, eller bryr er inte, om betesdjurens betydelse för det öppna landskapet och den mängd av andra arter som är beroende av att markerna hålls öppna. Jag kan rekommendera att ni lyssnar på programmet Sommar i P1 den 20 juli med Henrik Ekman, som på ett fenomenalt sätt bland annat beskriver tamdjurens betydelse för den biologiska mångfalden.

Problemet är idag stor brist på betande tamboskap vilket innebär att markerna växer igen och hundratals arter som är beroende av betesmarker är rödlistade. Dessutom bidrar tamdjur med gödsel till odlingar, även för hemmabruk i trädgården. Vilket blivit tydligt i dessa tider när många vill odla och naturgödsel tagit slut i butikerna.

Men lösningen är inte att förbjuda djurhållning och slakt utan att på alla sätt gynna den småskaliga produktionen

Om ni tror att era vegetabiliska produkter är miljövänliga kan jag rekommendera ett annat program, Simon Reeves "Resa runt Medelhavet" som gick på kunskapskanalen. Där kan ni se på vilket vidrigt sätt, både för miljön och arbetare, som grönsakerna produceras i till exempel Spanien. Dessutom är det mesta ni äter importerat, hur bra är det för miljön?

Annons

Absolut finns det en hel del att kritisera vad gäller det storskaliga jordbruket, långväga transporter av djur och slakterierna, som drivits fram av konsumenternas ständiga jakt på billiga priser. Det är jag den första att skriva under på. Men lösningen är inte att förbjuda djurhållning och slakt utan att på alla sätt gynna den småskaliga produktionen.

Sist en fråga till Svenska kyrkan. Står ni som organisation bakom prästen Jennie Högbergs synpunkter i ovan nämnda insändare mot djurägare? Om inte, borde hon skrivit under som privatperson och inte som representant för er.

Miljöspecialist

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan