Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Landsbygden är viktig och bör ha en särskild minister

Landsbygd och lantbruk

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Mjölkkor som går fritt i kostall på en bondgård och mjölkas med mjölkningsrobot. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Annons

Stefan Löfven tillsatte ingen landsbygdsminister efter att Jennie Nilsson avgått. Ibrahim Baylan fick ta över lantbruks- och landsbygdsfrågorna jämte sina områden som näringsminister. På möten om jordbruksfrågor i EU är Sverige representerat av en ambassadör, inte en minister.

Jordbruket är ett av de områden som hanteras på EUs nivå. CAP förkortas den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Det är regler för länderna i EU på detta område och det finns många detaljer. Sektorn jordbruk är den största i EUs budget, beroende på de bidrag och stöd där. Drygt en tredjedel av budgeten i EU gäller det.

Jordbruket kallades modernäringen och utgjorde, med skogsbruket, länge en stor sektor i många länder och Sverige. Det gällde hur många som jobbade i den och ekonomiska värden. Jordbruket kom dock att rationaliseras. Med maskiner och redskap kom färre att kunna göra mer i jordbruket.

Annons

Annons

Det skedde en strukturomvandling där de små familjejordbruken, med få djur, kom att läggas ned när de som var verksamma i dem blev pensionärer eller bytte jobb. De, eller delar av dem eller deras mark, kom ibland att bli delar av större enheter av jordbruk som hade fler djur, större produktion av mjölk och kött, och skulle vara ekonomiskt mer bärkraftiga.

En omvandling och rationalisering av jordbruket kom att ske, delvis i statlig regi i och med de lantbruksnämnder som fanns på 1960-, 70- och 80-talen. I tv-serien Hem till byn finns en skildring av det.

Den tv-serien hade sina tre första omgångar 1971, 1973 och 1976. Vid tiden för den tredje, 1976, fanns drygt 56 000 mjölkbönder. Antalet mjölkkor var 1974 nästan 700 000. Och den genomsnittliga mängden mjölk som en ko gav 1974 var 4 500 kilogram per år.

Mjölkbönderna var länge den vanligaste typen av lantbrukare, även om också andra fanns som spannmålsodlare. En del lantbrukare hade andra djur, som får, grisar, getter, eller odlade annat, exempelvis sockerbetor.

Mjölkbönderna blev dock allt färre. 1985 var de 35 000. Mjölkkorna var då 600 000. Mängden mjölk per ko och år ökade 1974 till 1986 med 1 500 kilogram, till 6 000.

Till 1995 minskade mjölkkorna till 480 000. De producerade ännu mer, 7 000 kilogram mjölk per ko och år.

Till 2014 var mjölkbönderna bara 4 400. Mjölkkorna var 344 000 och de producerade 8 500 kilogram mjölk per ko och år.

2019 var mjölkbönderna bara 3 250 och mjölkkorna var i december det året 301 000.

Annons

De svenska lantbrukarna har visserligen samma regler och villkor som sina kollegor i EU. Men det är en del faktorer som gäller bara i Sverige, som vissa regler och kostnader för sådant som behövs i lantbruksverksamhet.

Annons

I debatten framförs önskemål om ekologiska produkter. Men många konsumenter väljer att köpa produkter som är billiga, vilket i flera fall är de som är importerade, exempelvis köttprodukter av olika slag.

Medan kalla kriget varade fanns faktorn att ha en inhemsk försörjning av livsmedel i händelse av avspärrning av landet till följd av kris eller krig. Den faktorn har i hög grad fallit bort. Mängden producerad mat som är inhemsk har därmed sjunkit.

Och marknadskrafter har fått styra i större grad. Det kan låta bra, men har en del nackdelar. Livsmedel transporteras långa sträckor. Och livsmedel som producerats i andra länder med mer bekämpningsmedel eller användning av antibiotika i större grad än i Sverige har följt med det.

För att hålla landskap öppna, genom slåtter eller bete, krävs djur som lantbrukare sköter och får avkastning på. Annars växer landskapet igen, med färre växtarter som följd.

I sommar- och semestertider vill många svenskar ha det landskap med öppna åker- och ängsmarker och djur som man vant sig vid genom åren.

I sommar- och semestertider vill många svenskar ha det landskap med öppna åker- och ängsmarker och djur som man vant sig vid genom åren. Det kräver då att man är beredd att acceptera ett lantbruk med djurhållning och att dess produkter betingar ett visst pris som krävs för att de som håller på med det ska kunna göra det ekonomiskt.

Annons

Landsbygden har blivit en politisk dimension och har väl alltid varit det. Sverigedemokraterna har haft framgångar med missnöje över en utveckling som inte gynnat de områdena i Sverige. Centerpartiet har vunnit anhängare främst i städerna på senare år och tappat en del av sitt tidigare starka stöd bland lantbrukare och på landsbygden.

Annons

Socialdemokraterna har haft ett visst stöd på landsbygd och bland jord- och skogsägare, särskilt i norra Sverige. Partiet har dock förknippats med på landsbygden negativt uppfattade krav som Miljöpartiet haft den tid som de två regerat, sju år nu.

Moderaterna har marknadskrafterna som viktiga att förlita sig på. Områden som landsbygd har då inte så mycket att hämta i ett sådant partis politik annat än att det gällande skatter gynnar de som äger mycket och därmed är ekonomiskt välbeställda.

Det är möjligt att en särskild lantbruksminister efter Jennie Nilsson hade varit bra. Löfven borde utse en sådan i höst så den personen kan koncentrera sig på enbart det området, som också hanterar mycket av EUs budget.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy