Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: Tänk Kristersson i Löfvens skor och Åkesson i Lööfs

Politiken om SD-stödda M och KD får regera

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Onsdag 11/8 kom en mätning från Demoskop, publicerad i Aftonbladet. I den fick de tre partierna till höger, alltså M, KD och SD, en majoritet i riksdagen på 181 mandat.

Tillsammans erhöll de 48,5 procent av rösterna. Vore det valresultat och regeringen bildades av M och KD, som fick 87 respektive 20 mandat enligt mätningen, skulle det ge 107 mandat och vara nästan som S+MP-regeringen i dag som har 116 mandat.

Det stödjande partiet utanför regeringen för moderatledaren i statsministeromröstningen, SD, skulle ha fått 74 mandat mot de 62 partiet har i dag. Dagens S+MP-regering tolereras av C och V, som tillsammans har 58 mandat i nuvarande riksdag.

Strukturen skulle alltså bli ungefär som dagens regering, fast det stödjande partiet utanför regeringen skulle vara bara ett och större, på runt 20 procent av rösterna eller 74 mandat. L på 2,3 procent enligt Demoskopmätningen skulle åka ur riksdagen.

Annons

Annons

S skulle få knappt 25 procent av rösterna och 92 mandat. V och C skulle få strax över tio procent vardera och 38 mandat per parti. Totalt skulle den nya oppositionen till vänster om en ny moderatledd regering få 168 mandat. Miljöpartiet på 3,5 procent enligt Demoskop skulle åka ur riksdagen, trots att globala uppvärmningens klimathot är centralt ämne nu i världen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Om Demoskops mätning 11/8 vore valresultat skulle han bli statsminister. Foto: Christine Olsson / TT.

Om det är frågor om lag och ordning, som de kriminella gängmedlemmarnas skjutningar, eller migrationspolitiken och en restriktivare sådan eller annat som skulle vara orsaken till väljarframgångarna för M och SD som skulle ge dem och KD majoritet i riksdagen kan diskuteras.

M vill utöver hårdare straff på kriminalpolitikens område och ytterst restriktiv migrationspolitik ha sänkta skatter och sänkt skattenivå och ogärna ha skatterna totalt kvar på dagens nivå (tryck).

Eftersom både rättsväsendet och försvaret ska få mer anslag med sammanlagt tiotals miljarder kronor per år i nivå enligt både det M och SD föreslår, måste nedskärningar göras för att skapa utrymme för det när inte skattehöjningar ska göras.

Ja, KD vill ha flera straffskärpningar, bland annat på vapenbrott. Och M vill ha längre frihetsberövningar. Så utbyggda fängelser och kostnader för det lär behövas.

Var nedskärningarna ska göras kan man fundera över. Men tidigare som M regerat har det varit inom områden som sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan), arbetsmiljöområdet och liknande sektorer. Nyligen i sitt budgetalternativ föreslog M nedskärning av u-landsbiståndet. Och M och SD har uttryckt ogillande med public service, alltså SR och SVT, och dess innehåll och de kan antas förändras på något sätt.

Annons

Annons

Stödet för SD har i mätningar visat sig vara särskilt stort bland de som bor på landsbygd och i mindre tätorter och i kommunerna i varje län som ligger en bit utanför residensstäderna. SD-stödet är högt bland lågutbildade, som kan vara såväl arbetare som företagare, och ofta medelinkomsttagare.

M har sitt främsta stöd bland välsituerade personer, hög- och medelavlönade, hög- och medelutbildade och ofta boendes i större städer.

Att en moderatledd regering ska få fram några större resurser för att förbättra villkoren på landsbygden och i mindre orter, där många av SD-väljarna bor, är svårt att se.

Förslaget om sänkt bensinskatt, som M haft inför val, skulle kunna förena M-ambitioner om sänkta skatter och gynna de som bor på landsbygden. Tyvärr så riskerar sänkt bensinskatt att leda till mer bilkörning och därmed mer utsläpp av koldioxid och ökad global uppvärmning.

Att i tanken sätta Ulf Kristersson i Stefan Löfvens statsministerposition och Jimmie Åkesson i Annie Lööfs budgetsamarbetsposition är något alla väljare bör göra innan valet och gå igenom områden och hur det kan tänkas bli på dem

Åtgärder för att inte skattepengar ska gå till vinster i företag som driver skolor eller äldreomsorg lär knappast tas av en moderatledd regering. Detta trots att inget land i världen har företag som får driva skolor för skattepengar och ta ut vinster ur en sådan verksamhet.

Annons

Det är lämpligt att fundera på hur en moderatledd, SD-stödd regerings politik skulle kunna se ut på olika politiska områden som åtgärder mot global uppvärmning, arbetslöshetsersättning, ersättning vid sjukdom, anslag i statsbidrag till kommuner och regioner för deras verksamheter gällande skolor, sjukvård med mera.

Annons

Det kan medges att den S-ledda regeringen den gångna mandatperioden har genomfört skattesänkningar, exempelvis borttagandet av värnskatten på höga inkomster. Men det var till följd av innehållet i januariavtalet och punkter där som Liberalerna och Centerpartiet förhandlat fram. S har inte som politisk vilja att sänka skatter. Men det har Moderaterna.

Att i tanken sätta Ulf Kristersson i Stefan Löfvens statsministerposition och Jimmie Åkesson i Annie Lööfs budgetsamarbetsposition är något alla väljare bör göra innan valet och gå igenom områden och hur det kan tänkas bli på dem, som om skatter, landsbygdens villkor, koldioxidutsläpp med flera.

Enligt mätningar, som den från Demoskop, skulle ett valresultat nu bli så, med Kristersson i Löfvens skor och Åkesson i Lööfs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan