Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Sofie Eriksson: Dags låta medlemmarna diskutera ny partiledare! Öppna upp!

Socialdemokraterna efter Löfven

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Ett politiskt budskap om ett tryggare samhälle från Socialdemokraterna, som syns på en vägg vid partihögkvarteret i mars i år. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Annons

Nu finns chansen för Socialdemokraterna att välja väg framåt. Låt processen handla om politik, genom öppna kandidaturer till både partiordförande och partisekreterare.

Stefan Löfven ska avgå. Han blev serverad kris efter kris och tog sig an dem utan gnäll. Istället för att glänsa själv ställde han sig alltid tillsammans med andra, bildade lag. Han är ingen briljant debattör i de rappa och ofta elaka format han tvingats in i. När Löfven får tala till punkt blir det som bäst. Han väljer att avgå, blir inte tvingad. Det är bra.

Och vi vänder blickarna framåt. Mot vem och vad som komma skall.

Snabbt bestämde sig medierna för att Magdalena Andersson nog kommer bli Löfvens efterträdare. Det är olyckligt att så tidigt låsa fast tanken vid en enda person, även om jag verkligen tycker att det ska bli en kvinna nu. Det finns flera kompetenta sådana.

Annons

Annons

Nu måste fokus ligga på Socialdemokraternas vägval - politiskt. Den person som ska axla ansvaret ges ett starkt mandat, något som medlemmarna måste få vara med att forma. Så har det inte sett ut hittills. Socialdemokraternas partiordförande väljs nämligen inte genom öppna, demokratiska och fria val där medlemmarna har möjlighet att påverka beslutet.

Även om valet formellt sker vid partikongress är det inte medlemmarna som via sina kongressombud avgör vem det blir. Processen är helt sluten och kan liknas vid hur påven utses. Några få stänger in sig och skickar ut vit rök när de är klara. Vi på utsidan kan bara gissa hur det gick till.

Medlemmar och allmänhet får aldrig veta vilka kandidater det finns att välja mellan, eller hur de vill använda makten de gör anspråk på. Alla som får frågan säger istället “ödmjukt” nej. Men så plötsligt har någon av dem ändå tackat ja och offentliggjorts som efterträdare. Den vita röken sänds ut och loppet är redan kört.

När min bror frågade mig vem jag tycker ska efterträda Löfven hade jag svårt att svara. Vi vet ju ingenting om vilka som står till förfogande. Vi vet inte vad kandidaterna vill göra, i vilken riktning de vill ta partiet.

Och överallt ser jag socialdemokrater säga att de “inte vill spekulera” i vem som ska bli Löfvens efterträdare. Som om det är något man inte bör ha en åsikt om. Varför skulle medlemmar inte ge sig in i den diskussionen?

Det finns en ryggmärgsreflex hos många, att man inte vill fokusera på person. Åtminstone inte öppet. Och visst, vi vill nog inte ha de glättiga personvalskampanjerna som i USA. Men det är inte heller vad det här handlar om. Det här personvalet är politiskt.

Annons

Annons

Socialdemokraternas verkställande utskott har stor makt. Det spelar roll vilka som är med där, och ännu mer vilka som leder partiet som ordförande och sekreterare. Givet den makt som finns i dessa positioner blir valet till dem också av politisk karaktär. Särskilt nu. Det är ingen hemlighet att det finns olika åsikter om vilken väg partiet bör ta.

Nu är det dags för S att modernisera valet av partiordförande och partisekreterare. Öppna upp. Låt fler vara med. Våga berätta i förväg vad man vill göra med makten.

Medlemmarna förtjänar att få delta i valet av partiordförande och partisekreterare. Det borde finnas flera alternativ, och kandidaterna borde berätta vad de vill göra - så uppstår en hälsosam ideologisk diskussion.

Det har länge pratats om att det bubblar under ytan i S - låt det börja sjuda nu. Engagemang kan frigöras när medlemmar får vara med att välja väg. Det är för övrigt egentligen det enda rimliga i ett demokratiskt parti.

Ungdomsförbundet SSU hade i våras en process som partiet kan hämta inspiration av. Där fanns flera kandidater till både ledning och förbundsstyrelse. Alla kandidater berättade öppet om sina idéer och vilket mandat de sökte. Det arrangerades hearings, öppna möten där man kunde ställa frågor.

Nu är det dags för S att modernisera valet av partiordförande och partisekreterare. Öppna upp. Låt fler vara med. Våga berätta i förväg vad man vill göra med makten. De två som i slutändan väljs kommer dessutom få ett än starkare mandat, på det viset.

Sofie Eriksson. Foto: Arkiv.

Sofie Eriksson

Krönikör

Annons

Annons

Till toppen av sidan