Annons

Annons

Annons

Annons

Säter

Läsartext
Insänt: PRO Säter bjuder in till seniordans

Detta är en läsartext.

Bo Kristoffersson, Säter och Ingegerd Larsson, Hedemora, övar en liten detalj. Foto: Stig Eklöf

Annons

PRO Säter bjuder till seniordans. Att träffas, dansa och ha trevligt är ett bra sätt att hålla sig i form. Det finns många danssätt och det, som kanske ger mest gemenskap, är seniordans och det bjuder PRO Säter på.

I en annons blev det tyvärr "motionsdans", som är något annat. De, som tidigare dansat någon dans i grupp, känner igen sig i seniordansen. Här är en kort beskrivning för dem, som dansat vanliga pardanser. Seniordansen skiljer sig från dessa genom att alla deltar parvis i en gemensam grupp i ring Alla deltar samordnat i gemensamma "turer", som är musikanpassade steg och rörelser. Under en dans byter alla i ringen danspartner. Det finns många danser, mer eller mindre komplicerade, alla till "takttydlig musik", ofta av countrytyp. Helst är paren blandade, men damerna är vanligen flera är herrarna och därför får dam ofta vara kavaljer utan att det har betydelse för dansen och gruppens gemenskap.

Annons

Annons

Under en träff dansas många välbekanta danser men också nya. Jan Eriksson har åtagit sig att ha hand om torsdagarnas träffar. Före dem väljer han och hustrun Elisabeth danser, letar upp musiken, läser in instruktionerna och provdansar. Om det behövs visar de, eller andra som kan, dansernas turer innan gruppen tar sig an dem. Om det är en ny dans blir det först genomgång utan musik.

Efter första timmen avbrott för kaffepaus. Foto: Stig Eklöf

Vid träffarna är huvudsaken att alla ska kunna vara med och få del i dansglädjen. Den som osäker men nyfiken, är välkommen att se hur det går till och att göra ett första försök. Till en början kan det verka knepigt att hänga med, men Jan och Elisabet samt alla "vana" hjälper till med att finna turerna. Under del av juli och i augusti har Säters PRO lånat den rymliga utedansplatsen i Säterdalen och genom ”djungeltelegrafen” har alla vaccinerade välkomnats till Seniordansträffar där. Den 19 augusti hade 26 från skilda håll nåtts av kunskapen. Några av dem svarar för seniordansgrupper i paus på andra orter och passade på tillfället att byta danstipps och erfarenheter. Den normala samlingen vid träffarna i PRO Säters lokal brukar vara omkring 20.

Annons

Dagmar Karlmats, Säter, Margareta Bergström, Ludvika, Birgitta Melin, Smedjebacken, Bo Rogner, Säter, runt kaffebordet. Foto: Stig Eklöf

Annons

Skobyte före andra timmen. Foto: Stig Eklöf

Vad blir nästa dans? Allt finns i Jans pärm med musik i dator. Foto: Stig Eklöf

Mitt i dansen! Foto: Stig Eklöf

Jan Eriksson går igenom nästa dans. Foto: Stig Eklöf

Annons

Annons

Till toppen av sidan