Annons

Annons

Debatt
Debatt: Extremvädret är här - dags att agera på allvar!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Klimatförändringarna är här!", skriver debattörerna.

Bild: Eric Salomonsson

Annons

Sommarens extremväder och den nya IPCC-rapporten är supertydliga i sitt budskap: Klimatförändringarna är här!

Vad behöver vi göra för att med alla medel motverka klimatförändringarna? Hur säkrar vi vår livsmedelsförsörjning? Hur säkrar vi vårt dricksvatten? Hur informerar vi och höjer kunskapsnivån hos våra medborgare? Vilket ansvar bär den offentliga sektorn? Samhällsplaneringen måste omgående börja anpassa sig till det nya klimatet - men hur? Hur ser en hållbar strategi för att förebygga, motverka och klimatanpassa ut?

Vår omvärld och livsmiljö hotas inte bara av ovarsamma exploateringar, utan också genom höjda temperaturer och förändrat klimat

Tänk bara på en sådan sak som att se till att våra äldre och våra boenden för äldre, klarar värmeböljor.

Annons

2020-03-05 godkände Kommunfullmäktige en ”Handlingsplan för trygghet och säkerhet”. Ett delavsnitt berör klimatanpassning. Det står väldigt lite i dokumentet hur vi kan bidra till att förebygga, motverka klimatförändringarna samt ta ansvar för dem.

Annons

Åtgärder för att minska klimatpåverkan måste kombineras med åtgärder som förebygger och motverkar effekterna av extrema väderleksfenomen. Det har blivit extra uppenbart i samband med de senaste veckornas översvämningar i Europa och värmerekorden och bränderna i Nordamerika. Nu senast även översvämningarna i Dalarna och Gävleborg.

Sveriges oberoende tvärvetenskapliga expertorgan Klimatpolitiska rådet har konstaterat att den nuvarande politiken är långt ifrån tillräcklig för att landets klimatmål ska nås. En mycket viktig del är beteendeförändringar. Takten i klimatarbetet måste öka: en årlig minskning på 17 procent anges i de koldioxidbudgetar som utarbetats av bland annat klimatforskaren Kevin Anderson vid Uppsala universitet.

Vi lever just nu i en tid som präglas av olika kriser. Vi ser att vår motståndskraft är svag. Delar av Falu kommun och Falu stad är dessutom områden med hög översvämningsrisk. En annan fara som kommer jämsides med klimatförändringarna är riskerna för vår miljö. Vår omvärld och livsmiljö hotas inte bara av ovarsamma exploateringar, utan också genom höjda temperaturer och förändrat klimat. Klimatförändringarna ger effekter som också hotar vatten/dricksvatten och livsmedelsförsörjning.

Annons

Miljöpartiet de gröna föreslår kommunfullmäktige besluta;

● att Falu kommun tar fram en plan eller strategi för hur klimatrelaterade risker som översvämning, torka och bränder ska förebyggas och motverkas och vilka åtgärder som krävs för att öka motståndskraften gällande klimatförändringarna och hur de pågående klimatförändringarna ska hanteras. ● att Falu kommun ser över och utökar åtgärder för att säkra dricksvatten och lokal livsmedelsförsörjning.

Annons

● att Falu kommun tar hjälp av och för dialog med medborgarna i frågan om hur vi ska klara att förebygga och motverka klimatförändringarna, samtidigt som kunskapsnivån bland medborgarna höjs.

Maj Ardesjö

Mats Wiklund

Karolina Brosché

Linus Lindgren

Lisbeth Mankler

MP Faluns kommunfullmäktigegrupp

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy