Annons

Annons

Annons

Robert Sundberg

ledare socialdemokratisk

Robert Sundberg
Robert Sundberg: V måste behålla vunna S-väljare

Nooshi Dadgostars sommartal

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Nooshi Dadgostar höll sommartal på onsdagen (25/8). Hon kritiserade S för hög arbetslöshet, problem i skolan och sämre trygghet. S lämnar efter sig massarbetslöshet, enligt V-ledaren.

Ja, trots att Sverige har hög sysselsättningsgrad är nivån på arbetslösheten hög. Statistik kan dock vara svårt att använda för jämförelser. Sverige tog exempelvis emot många flyktingar 2015. Det kan ha bidragit till att nivån på arbetslösheten är högre jämfört med om flyktingmottagandet inte hade varit så stort. Det är fler som behöver integreras med jobb.

I Sverige förvärvsarbetar kvinnor i hög grad. Det ger en hög sysselsättningsgrad. En hög andel av kvinnorna är då inskrivna som arbetssökande. Det kan bidra till nivån på arbetslösheten. I flera andra länder söker en del personer, bland annat vissa kvinnor, inte jobb och registreras därmed inte som arbetslösa.

Annons

Annons

V vill ha ett ganska stort flyktingmottagande. Det framkom bland annat då migrationspolitiska kommittén lade sin rapport för ett år sedan.

Nu förknippas V inte med sin migrationspolitik utan med motstånd mot marknadshyror och med att vilja ha satsningar på offentlig välfärd och trygghet vid arbetslöshet och sjukdom. V har tagit upp de frågorna inför att regeringen lägger sin budget 20 september. Bättre sjukförsäkring, sänkt pensionsålder för tunga jobb, höjda pensioner och höjd a-kassa är V-kraven.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) då hon höll sitt sommartal i Majorna i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.

Dadgostar påtalade att S splittrat LO. Det syftade på förslaget om LAS (Lagen om Anställnings Skydd) där IF Metall och Kommunal kom att ansluta till Saco och TCO om den utredning som lades fram enligt januariavtalet. Den punkten från det avtalet löstes dock av arbetsmarknadens parter.

V har ökat i opinionsmätningarna, fast inte mycket. Som mest har V nått 13,3 procent i en för några veckor sedan. Men i Ipsos som publicerades 24/8 fick V 11 procent, vilket var mindre än de 12 procent som V fick i Ipsos mätning före den.

Fokus kommer ligga på S och dess nya ledare i höst. Så V måste anstränga sig för att behålla de väljare partiet fick, från främst S, på motståndet mot marknadshyror i somras.

Annons

Annons

Det är från S som V har chans att vinna väljare. Det är därför Dadgostar riktar kritik mot S. Hon borde ju kritisera högerblockets partier som vill ha lägre skatter och knappast satsar på bättre offentlig välfärd. Men från dem kan V inte vinna väljare.

Enligt Ipsos har V tappat väljare till MP senaste månaden. MP har ökat från tre procent till fem den perioden. Några i V kritiserade för övrigt på onsdagen V för att inte driva klimatfrågan tillräckligt mycket.

Fokus kommer ligga på S och dess nya ledare i höst. Så V måste anstränga sig för att behålla de väljare partiet fick, från främst S, på motståndet mot marknadshyror i somras.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan