Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Magdalena Anderssons viktiga valbudget

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Detta är med all sannolikhet den kommande partiledaren för (s). Foto TT.

Annons

Torsdag eftermiddag – jag satt och lyssnade på en budgetdebatt i radions Studio 1 mellan Vänsterpartiets Ulla Andersson och Centerpartiets Martin Ådahl. Det var som att gå på en absurdistisk teateruppsättning. Centern vägrar som bekant att låta regeringen förhandla med Vänsterpartiet så Vänsterpartiet har hanterat det med att i debattartiklar gå ut med sina krav. Rimliga krav, som mest handlar om välfärdssatsningar. 

Men tillsvidare får man i alla fall glädja sig åt att den budget som hon nu försöker tota ihop tvingas bli rätt expansiv, kanske paradoxalt nog tack vare Centerns barnsliga vägran att förhandla.

Annons

Finansminister Magdalena Andersson har intagit den enda och kloka linjen att låta den kommande budgeten bli rättså expansiv – för att kunna tillfredsställa både Annie Lööf och Nooshi Dadgostar. Magdalena Andersson har således meddelat att hon är beredd att satsa betydligt mer än vad exempelvis Konjunkturrådet anser att man ska göra, vilket är helt rätt tänkt av finansministern. Det är rätt både ur ekonomisk synvinkel och för att lösa den idiotiska situationen som uppstått i riksdagen där Centern vägrar att ens tillåta att regeringen förhandlar med Vänsterpartiet om statsbudgetens innehåll, trots att Vänsterpartiets aktiva stöd är nödvändigt för att få igenom en budget.   

Annons

Att Centern intagit denna barnsliga hållning i budgetfrågan vittnar om hur kluvet detta parti är. Någonstans drömmer Lööf och Ådahl om en återuppstånden Allians och vill därför inte inlåta sig med något samarbete med Vänsterpartiet. Då talar vi om C-ledningen. Vanliga centerväljare har enligt mätningarna inget emot ett sådant samarbete.

Så fort man hör Magdalena Anderssons röst i medier börjar man också grubbla över socialdemokraternas partiledarfråga. Allt talar för att det blir Andersson som tar över efter Löfven och att det sker efter den gamla vanliga modellen med en valberednings slutna arbete. Någon särskilt transparent process lär det inte bli, vilket många med rätta efterlyst. 

Magdalena Andersson är kvinna, hon vet allt om livet i regeringsställning och hon är mycket kompetent – även om problemet är att hennes kompetens till stor del består i att förvalta en syn på den ekonomiska politiken som härrör från det åtstramande nittiotalet: Budgetbalans och låg statsskuld är viktigare än nödvändiga satsningar på klimat och välfärd. Under pandemin har mycket av den gamla åtstramningspolitiken visserligen farit all världen väg men frågan är hur det blir framöver: Kommer hon att förorda en återgång till nittiotalstänkandet?

Jag fruktar det. Men tillsvidare får man i alla fall glädja sig åt att den budget som hon nu försöker tota ihop tvingas bli rätt expansiv, kanske paradoxalt nog tack vare Centerns barnsliga vägran att förhandla. Det kan till och med vara så att hur framgångsrik hon blir som trolig s-ledare under nästa valrörelse handlar om hur många välfärdsmiljarder hon lyckas baxa genom riksdagen.  

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy