Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: Daniel Suhonen perfekt som partisekreterare! Låt den rätte komma in!   

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Suhonens senaste bok. Läs den! Foto: Göran Greider.

Annons

Det är inte bara Stefan Löfven som sagt upp sig från jobbet. Även partisekreteraren Lena Rådström Baastad har gjort det. Något större avtryck har inte Baastad lämnat efter sig – och till stor del beror det nog på att partisekreterarposten på ett dumt sätt degraderats på senare år. För ett drygt årtionde sedan var Sveavägen 68 ett kraftcentrum i socialdemokratin. Sedan beslöts det att spara pengar genom att slå ihop kansliet på Sveavägen med partiets riksdagskansli.

Annons

Annons

Resultatet av detta blev en försvagning av att den viktiga partisekreterarrollen.

Det ideala vore att partisekreteraren vore den person som i princip har till uppgift att kanalisera stämningar, idéer och ilska nerifrån och upp genom partihierarkin, från gräsrötter till partiledning – istället för tvärtom.

Daniel Suhonen skriver i en ledare i Aftonbladet: ”Idag är Sveavägen 68 ett tomt skal. När jag började i politiken var 68:an ett levande centrum som hade massvis med ombudsmän, mediegranskare, tidningshus, en utredningsavdelning och en egen auktoritet.” Han menar att en nästan lika viktig fråga om vem som ska efterträda Löfven är vem som blir partisekreterare. Och det är bara att hålla med!

Det ideala vore att partisekreteraren vore den person som i princip har till uppgift att kanalisera stämningar, idéer och ilska nerifrån och upp genom partihierarkin, från gräsrötter till partiledning – istället för tvärtom, så som idag oftast är fallet. En starkare partisekreterare, obunden av riksdagsarbete, ständigt på språng genom landet och med ett eget självständigt kansli, skulle kunna vara en otroligt viktig partireform för en krisande och ofta monolitisk socialdemokrati.  

Annons

Föreställ er exempelvis att just Daniel Suhonen vore den partisekreteraren. På en dag skulle socialdemokratin bli en mer levande rörelse.

Låt den rätte komma in, som det heter i skräcklitteraturen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy