Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
GÖRAN GREIDER: Den svenska naiviteten straffar sig nu. Om de svenska IS-kvinnorna.   

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Det är en tragedi i många akter vi nu bevittnar när de kvinnliga IS-resenärerna landar på svensk mark och dramat lär inte vara över på mycket länge än. Tyvärr kan vi vara rätt säkra på att den senaste utvecklingen i dramat lär späda på de islamofoba stämningarna i landet.  

Situationen är nästan olöslig: Den kurdiska myndigheten kan naturligtvis inte ha kvar fångarna i lägren. Kurderna har varken resurser eller någon skyldighet att hysa dem och det är Sveriges plikt att ta emot sina egna medborgare, särskilt barnen som det är fråga om. Eländet är att det knappast kommer att gå att ställa dessa IS-kvinnor inför rätta i Sverige. Att få fram bevis för krigsbrott är särskilt svårt när det gäller kvinnor som varit med IS och Sverige var, till skillnad mot exempelvis Norge och Danmark, senfärdiga med att införa lagar som förbjöd deltagande i Islamska statens terrorverksamhet.

Annons

Annons

Islamska statens utbredning i maj 2015.

Det är bara att konstatera att Sverige, däri jag själv tyvärr inräknad, i början på ett konstigt sätt aldrig riktigt tog detta IS-resande på tillräckligt stort allvar, trots vetskapen om terrororganisationens skräckvälde. Det borde ha kriminaliserats för länge sen. Jag erkänner att jag borde ha förordat det men inte gjorde det. Och Sverige är ett av de länder varifrån flest rest för att delta i terrorn.

Men det är många akter i detta drama. Den första akten är storpolitisk och berättar helt enkelt om nyimperialism: USA invaderar i strid med folkrätten Irak, landet kollapsar, ockupationsmakten förföljer och fängslar människor och ur det blodiga kaoset uppstiger till slut en sunnimuslimsk terrorrörelse som syftar till att återskapa ett medeltida kalifat. Det är en gigantisk kataklysm. Irak och snart också stora delar av Syrien faller samman. IS kan på kort tid inta stad efter stad utan att möta nämnvärt motstånd.

Det segerrika kalifatet ”inspirerar” sedan förbittrade människor över hela världen som plötsligt är beredda att lämna allt för att verka i kalifatet. Men roten till denna katastrof måste sökas i den nyimperialism som klampade in i regionen utan någon fungerande plan för det.  

Annons

Den andra akten i den svenska uppsättningen av dramat handlar om att integrationen i Sverige har fungerat dåligt. I Sverige och runtom i Europa har det i invandrartäta områden hos ett antal människor funnits så mycket bitterhet och frustration att en terrorrörelse kunnat locka till sig dem med löften om en ny mening i livet. För den överväldigande majoriteten människor, givetvis också i invandrartäta områden, är det naturligtvis helt och hållet ofattbart att någon plötsligt bestämmer sig för att resa över halva jordklotet för att delta i bygget av ett monstruöst reaktionärt kalifat byggt på terror.

Annons

Men via internet nåddes miljoner frustrerade av IS-propaganda och i Sverige tilläts jihadistiska rekryterare agera mer eller mindre fritt.

Akt tre berättar om kalifatets fall och om tusentals IS-krigare som därefter fängslas, går under jorden eller skingras. Manliga IS-krigare är det lättare att hitta bevis för när det gäller krigsbrott och tortyr. Men kvinnorna som höll yazidiska slavar i sina hem och på andra sätt höll igång det brutala styret är det svårare att komma åt.

Det som nu pågår är den fjärde akten. Det gäller nu att befria barnen från inflytandet från de mödrar som fortfarande drömmer om sitt förbannade kalifat. Men risken är mycket stor att många av dem som nu återvänder från lägren kommer att gå mer eller mindre fria på gatorna i Sverige, om än övervakade av svensk säkerhetspolis.

Annons

Det stör naturligtvis det allmänna rättsmedvetandet. Det stör mig. Jag önskar som de allra flesta att kvinnorna och männen som återvänder direkt kunde slängas i fängelse. Men den önskningen är samtidigt rättspolitiskt livsfarlig: Några av dem kommer säkerligen att vara mer eller mindre oskyldiga och lockade till terrorrörelsen i tidiga tonår, medan andra varit långt mer aktiva i terrorväldet.  

Så där står vi. Jag vet inte hur många akter det är kvar i detta genomblodiga nutidsdrama. IS är heller inte borta som terrororganisation.

Det som i alla fall borde vara borta är den svenska naiviteten i dessa frågor.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy