Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Göran Greider: I begynnelsen var elfte september. Om en världsordning, definierad av militarism, som inte rymmer människor.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

11 september. Foto: AP.

Annons

I begynnelsen var elfte september. Så skulle man kunna uttrycka det: en ny och blodigare världsordning tar sin början detta datum för tjugo år sedan när terrorplanen flög in i World Trade Centerbyggnaderna på Manhattan i världens huvudstad New York. Det går inte att överblicka alla de dystra konsekvenserna av detta illdåd. Den kedja av handlingar och händelser som kan spåras tillbaka till detta datum formade vår tid.

Attacken triggade igång ett krig mot terrorismen som skulle komma att slunga oräkneliga människor i döden och lämna efter sig ett kaos som världen inte hämtat sig från.

Ja, jag minns förstås var jag befann mig när nyheten kom. Jag satt på mitt rum på Dala-Demokraten, skrivandes en text om - en speedwaymatch i Avesta! En sportjournalist kom in på mitt rum och sa att nu måste du se på TV vad som äger rum. Jag undrade vad som kunde vara så viktigt. Några minuter senare satt jag där, en av miljontals människor, som i realtid bevittnade det fruktansvärda dramat. Och sedan den stunden är det som om vi alla mer eller mindre springer genom vår tids mörklagda tunnelsystem.

Annons

Annons

Attacken triggade igång ett krig mot terrorismen som skulle komma att slunga oräkneliga människor i döden och lämna efter sig ett kaos som världen inte hämtat sig från. I Afghanistan drevs talibanerna bort från makten. Några år senare ockuperades Irak av USA och dess allierade i ett militärt korståg som stred mot folkrätten. Jag minns att jag tillsammans med tiotusentals människor gick i den stora demonstrationen i Stockholm mot krigsplanerna - demonstrationer som ägde rum över hela världen. Det var, tror jag, de största manifestationerna för fred som någonsin ägt rum.

Men den militära attacken gick inte att stoppa. Irak föll samman, och förbittrade irakier drogs till Al-Qaida och snart också till Islamiska staten. Syrien började falla sönder och enorma flyktingvågor utlöstes som efter hand gav högerpopulismen i väst en helt ny energi.

Jag ska inte räkna upp alla de konsekvenser den 11 september fick för oss alla, men också de IS-kvinnor som nyligen anlänt till Sverige från det kurdiska självstyret i Irak är en del av detta drama.

De senaste tjugo åren har präglats av en ny nivå på militarismen. Det amerikanska äventyret i Afghanistan var i huvudsak ett militärindustriellt äventyr, det var till vapen och soldater pengarna gick långt mer än till civila insatser. Och nu drar sig USA under Joe Biden tillbaka från Afghanistan och USA intar, efter en lång nyimperialistisk era, troligen en mer isolationistisk hållning.

Annons

Under de här tjugo åren har Kina flyttat fram sina positioner och USA försvagats internationellt. Man kan säga att vi gått från ett dåligt läge till ett lika dåligt läge. FN är svagt, stormakterna var för sig starkare än någonsin.

Jag ska inte säga så mycket mer. Skuggorna från alla de oräkneliga människor som dött och dödats i krigen och terrorn sedan den elfte september 2001 kastas över dessa korta rader och säger egentligen bara: Vi måste börja om. Vi måste börja om med allt.

Ty så här kan vi inte ha det. Vi kan inte ha en världsordning där människorna inte ryms.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy