Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Krönika Barbro Engman: Är Magdalena Andersson en ocharmig bulldozer?

Krönika: Bilden av Magdalena Andersson

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

FInansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Johan Jeppsson / TT.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Magdalena Andersson är svårslagen när det handlar om kompetens, om det verkar de flesta vara överens. Men hög kompetens räcker inte långt när det handlar om en kvinna som är på väg mot en topposition i politiken.

SVT-programmet Politikbyrån bestämde sig därför för att gå till botten med vem Magdalena Andersson egentligen är ”bakom fasaden”. Hela programtiden ägnades åt att avslöja vad i huvudsak anonyma personer hade för åsikter om den blivande partiledaren påhejade av en panel i studion.

Visserligen menade många att Magdalena Andersson vet vad hon vill, är påläst och kunnig och att det inte var någon nackdel när statens budget ska ta sig förbi alla politiska irrgångar. Men det var omdömen som omedelbart försvann som en rökpuff.

Annons

För dagen efter dominerades medierna av att många är rädda för den ilskna och oresonliga finansministern som inte drog sig för att skälla ut det finanspolitiska rådet så de behövde terapeutiskt samtalsstöd efteråt!

Annons

Programmet om Magdalena Anderssons sanna natur hade följdriktigt rubriken Bulldozern. En bulldozer är inte att leka med, den har mycket stor dragkraft för att kunna skyffla stora schakt- och jordmassor framför sig.

Bakom fasaden dolde sig alltså en blivande partiledare som visserligen visste vad hon höll på med, men som ilsket och oresonligt kommer att skyffla undan allt som kommer i hennes väg.

Lena Mellin på Aftonbladet slog för sin del fast att Magdalena Andersson saknar charm, till skillnad från alla charmtroll till partiledare vi haft tidigare får man förmoda.

Så var det klappat och klart för den här gången, återigen blev det klarlagt att kvinnor i politiken är känslostyrda och oberäkneliga, vilket skulle bevisas.

Magdalena Andersson är inte en ondsint skummis som skrämmer livet ur människor i sin omgivning när hon på sitt ocharmiga sätt drar fram som en bulldozer.

Riktigt illa blir det sannolikt om Magdalena Andersson dessutom skulle få för sig att uppträda i alltför höga klackar, kort kjol och en handväska som sticker ut.

Även Ebba Busch (KD) tyckte att det var läge att bidra till bilden av sin framtida kollega genom att jämföra henne med kardinal Richelieu som var en ondsint och lömsk typ. I likhet med honom är Magdalena Andersson en skum typ som viskar ondsinta och lömska råd i Stefan Löfvens öra.

Annons

Annons

Gissningsvis finns det inte så många som vill ha en massa charmiga mesproppar till ministrar som ser som sin huvudsakliga uppgift att hålla alla på gott humör.

Magdalena Andersson är inte en ondsint skummis som skrämmer livet ur människor i sin omgivning när hon på sitt ocharmiga sätt drar fram som en bulldozer. Men hon är kvinna och får därför sorgligt nog räkna med att bli granskad med de måttstockar som använts mot kvinnor sedan urminnes tider.

Barbro Engman. Foto: Privat.

Barbro Engman

Krönikör

Annons

Annons

Till toppen av sidan