Annons

Annons

Insändare
Insändare: Öppet brev till Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten skriver i ett öppet brev till ärkebiskop Antje Jackelén (bilden), i hopp om att hon kanske kan påverka och förändra Svenska kyrkans sätt att bruka sin skog.

Bild: Anders Liden, TT Nyhetsbyrån

Annons

Bästa Antje Jackelén! 

Jag har sett det länge, ända sedan jag på 1990-talet bodde i ett litet torp i Sörmland omgivet av blandskogar med granar och tallar så breda att de inte gick att omfamna.

Jag har sett hur skogarna har kalhuggits, en efter en. Enorma maskiner som på några timmar ödelägger allt. Jag har sett det ske om våren då skogen är full av nytt liv. Kvar gapar öppna djupa sår, stubbar och stympade träd, kvarlämnade för att de anses "värdelösa" eller för att någon stackars uggla skulle få ha kvar sitt bo. Men ugglor vill inte bo på skövlad mark utan liv.

Med kalhyggena försvann hackspettarna, bofinkarna, domherrarna, korsnäbbarna, nötskrikorna, korparna och kattugglorna – de som ropar frampå natten. Försvann gjorde också de gula fälten av kantarellerna bland mossa och ormbunkar. Borta var Karl-Johans mörkbruna hattar. Borta var den största myrstack jag någonsin sett och den svarta dammen där älgarna drack i skymningen torkade ut.

Annons

Insändarskribenten skriver i ett öppet brev till ärkebiskop Antje Jackelén (bilden), i hopp om att hon kanske kan påverka och förändra Svenska kyrkans sätt att bruka sin skog. Foto: TT

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Denna skövling, denna ödeläggelse sker idag i en allt högre takt och detta så kallade skogsbruk omskrivs som hållbart. Därför skriver jag till dig Antje, i hopp om att du kanske kan påverka och förändra Svenska kyrkans sätt att bruka sin skog. Svenska kyrkan är ju en av Sveriges största skogsägare, en som idag skövlar skog.

Låt Svenska kyrkan ställa sig på Gretas sida och vägra kalhugga, vad än andra myndigheter säger

Dessa gamla skogar är så sinnrika och intelligenta med underjordiska kommunikationssystem där träden talar med varandra och lever i symbios med svamparna och där det finns myriader av liv. Alla har sin roll, sin plats i skogen, på jorden och alla har betydelse för livet på jorden. Vi blir allt mer medvetna om mångfaldens enorma betydelse. I helheten, i naturen, ingår också vi människor.

Annons

Med varje skövlad skog försvinner ännu en gren vi människor är beroende av för vår överlevnad. Skogarna ger oss syre, lagrar och binder kol och är en förutsättning för så många varelsers liv. Och vi vet nu att allt hänger samman – över hela jorden. Skogarna är inte bara en förutsättning för vår fysiska existens. I årtusenden har vi mött skogen i sagorna och myterna. Skogen är en del av vår själ, vår existens och vår historia som människor. Skogen är en del av världssjälen. När vi skövlar den, skövlar vi oss själva. Vi skövlar vår historia och framtiden för våra barn och barnbarn.

Annons

Fredagen den 30 april i år strejkade Greta Thunberg framför en skövlad skog som ägdes av Svenska kyrkan. Hon vädjar till er att inte kalhugga och inte kalla detta skogsbruk hållbart då det förvärrar klimatkrisen och utarmar jordens mångfald. Inlägget skar rakt in i mitt hjärta och därför skriver jag till dig Antje, då jag vet att du värnar om allt som lever.

Jag skriver också till dig som kvinna. Detta kortsiktiga, okunniga och extremt vårdslösa "skogsbruk" ligger i symbios med det patriarkala, materialistiska och köpgalna samhälle vi har skapat på jorden och vars förödande effekter syns överallt med en skoningslös tydlighet. Vi lever i ett ekonomiskt paradigm där vi människor håller på att ta död på våra egna livsbetingelser, där vi utarmar systemen som utgör själva existensen för vår överlevnad.

Annons

Svenska kyrkan kan göra stor skillnad för skogsbruket.

Bild: Anders Liden

Annons

Men än finns det tid att ändra väg och det är därför skriver jag till dig, Antje, i hopp om att du och Svenska kyrkan kan göra stor skillnad! Tänk om Svenska kyrkan kunde bli mångfaldens försvarare och säga stopp. Nu räcker det! Så här kan vi inte längre hålla på. Jag ber dig att göra det du kan för blåsippans, citronskivlingens och för näktergalens skull. Jag ber dig för grodornas, paddornas och ormvråkens skull. Jag ber dig för barnens och barnbarnens...

Låt Svenska kyrkan ställa sig på Gretas sida och vägra kalhugga, vad än andra myndigheter säger. Gammal kunskap om hur man bäst omhänderta en skog finns och ny forskning visar att det finns andra småskaliga sätt som är hållbara på riktigt. Och till och med ger bättre avkastning.

Annons

Snälla Antje och Svenska kyrkan. Gör så att älgarna kan dricka ur dammen i skuggan av träden, och gör så att kattugglan hittar gamla träd att bygga bo i och gör så att hela Sverige blir fullt av skogar där barnen kan leka och förundras och smaka på harsyra, blåbär och lingon.

Välj en ny väg, för allas vår skull.

Varma och hoppfulla hälsningar

Milena Bergquist

författare och journalist

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy