Annons

Annons

Debatt
Debatt: Parker är viktiga – också i Falun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Falun borde se på Smedjebacken.

Bild: Stina Rapp

Annons

För några veckor sedan besökte jag Smedjebacken. Det var en fin upplevelse, en liten fin stadskärna, mängder med välskötta blomarrangemang i rabatter och krukor, fina grönytor och fina sittgrupper, flera fontäner.

Genomfartstrafiken har letts runt det centrala Vasatorget där det är rena idyllen med två fontäner, en spännande, färgglad lekplats och en fridfull plats för gående i alla åldrar. Vid hamnen finns gratis toaletter, välstädade.

Åter hemma i Falun. Vasaparken ovanför riksvägsdiket har stora fina gamla träd och en gräsmatta där det ganska ofta sitter folk och fikar eller läser. En ganska stor del av parken ska nu bebyggas med bostäder – i fyra våningar enligt en publicerad skiss – och grönskan som inramar parken kommer delvis att försvinna. Nedanför ska riksvägsdiket bli någon slags park som mest tycks bli en allaktivitetesgrop med stora stenmurar med ”tåliga buskar och perenner” med en trädrad mot Korsnäsvägen. Hela parken blir störd av buller och luftföroreningar av Korsnäsvägen.

Annons

Annons

Den här fina lilla parken återfinns i Smedjebacken, intill Kolbäcksån. Foto: Bernt Lindberg

Längst upp i Stadsparken ligger idag ett antal förskolor i ett plan längs med Gläntvägen. Där planerar kommunen flerbostadshus med runt 100 lägenheter, upp till tio våningar. Det kommer att innebära en stor förändring i upplevelsen av att gå i parken – som bland annat bildades för att uppleva skog på nära håll för stadsborna.

Geislerska parken var åtminstone lite av en park men sedan försvann nästan all grönska och ersattes med underhållsfri sten från Kina.

Man kan säga att det blev en demokratisk katastrof. En storsatsning där många invånare engagerat sig - resulterade i underhållsfri stensättning och fortsatt biltrafik

Annons

Flera personer har oberoende av varandra sagt till mig att de slutat gå i Lugnetreservatet, hyggena breder ut sig, svampställena försvinner. Bristen på skötsel har en lång tradition.

Annons

”Myrans natur- och strövområde” må vara bra för att fånga upp stora flöden när det regnar mycket. Men ett strövområde som åtminstone delvis är kraftigt stört av buller och avgaser från Lugnetleden och med bensindoft från bensinmacken intill är för mig inte ett ställe att anlägga ett strövområde på.

Årummet skulle bli en fin miljö. Faluborna inbjöds att komma med förslag och det kom in mängder, många av dem med parkliknande utformning, med trappor ner till bad i Faluån, med uteserveringar, många träd. Man kan säga att det blev en demokratisk katastrof. En storsatsning där många invånare engagerat sig - resulterade i underhållsfri stensättning och fortsatt biltrafik.

Det här är en fin lekplats som ligger mitt i stan, vid ett bilfritt torg med fontäner och ett par restauranger. Så kan det se ut i Falun också, tycker insändarskribenten. Foto: Bernt Lindberg

Annons

De här exemplen vittnar om ett totalt ointresse för grönska hos kommunen. Dålig planering och dålig skötsel. De grönstrukturplaner jag sett är ju mest greenwashing – alla hyggen på Lugnet och runt Stångtjärn är grönmålade. En stadsträdgårdsmästare med eget handlingsutrymme och en grönstrukturplan värd namnet skulle fylla ett stort behov.

Annons

Stora städer med stort behov av bostäder och höga markpriser har ändå jättestora, välskötta parker – Malmö, Stockholm och Göteborg. Också Borlänge sköter sina parker. Förutom goda exempel finns mängder med litteratur om hur viktigt det är med grönstruktur för att människor ska må bra.

Lantbruksuniversitetes tankesmedja Movium uttrycker oro för att städer förtätas så att parkmarken minskar. En grönblå stadsbyggnad kräver en insiktsfull och långsiktig planering.

I framtiden kommer vatten och grönska att vara hårdvaluta om vi fortsätter att låta bebyggelse expandera på bekostnad av god jord och parkmark i strävan efter att bygga ut våra städer. Det står i inledningen till en av deras skrifter i projektet Hela staden. ”Varför urban natur. Argument för en grönblå stadsbyggnad”.

I flera skrifter utvecklar de tillsammans med engagerade kommuner hur ekonomi, hälsa, livskvalitet, attraktivitet och klimat påverkas positivt av en rik grönstruktur.

Annons

Bernt Lindberg

Omställning Falun

Bernt Lindberg.

Bild: Stina Rapp

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy