Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi vill inte ha en industri på bakgården

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi hoppas vår kommun säger att stort rungande NEJ för vidare utbyggnad av vindkraft på bekostnad av sina invånares hemmiljöer och hälsa!" skriver insändarskribenten. Foto: arkiv

Annons

Det är mer än ett år sedan vi fick reda på att vindkraftsprospektörer börjat utreda möjligheterna för en vindindustri i skogarna runt våran by. Flera av kraftverken kommer att stå inom någon kilometer från våran gård och påverka vår vardag. Nu har vi läst på om vad det innebär att bo nära dessa industrier och det är ingen uppmuntrande läsning alls.

Djurlivet påverkas, naturen skövlas, vattendrag kraschas och vi som bor nära riskerar vår hälsa på grund av lågfrekventa ljudföroreningar

Djurlivet påverkas, naturen skövlas, vattendrag kraschas och vi som bor nära riskerar vår hälsa på grund av lågfrekventa ljudföroreningar. Inte heller kommer framtiden att komma undan dessa industrier: utsläpp av mikro-plaster och farliga hormonstörande ämnen som inte tillåts någon annanstans!

Annons

Nyligen har det förbjudits att marknadsföra dessa avarter som klimatsmart, förnybart och grönt- med all rätt för de förorenar miljön något så fruktansvärt vid tillverkning, transporter, montering för att inte tala om då de nedmonteras och skall tas tillvara. Den totala miljöbelastningen är enorm! Det har också visat sig att bara denna planering och misstanke om att vindindustrin skall etableras här gör att våran, helt oberoende fastighet, har tappat 50 procent av sitt värde!

Annons

Hela vår personliga ekonomi som vi byggt upp här under de år vi bott och amorterat, pysslat och moderniserat är slagen i spillror! Är ni medvetna om det ni som bor i närområdet till den planerade industrin? Ni i Fragg och Halvarsbenning som ser fram emot etableringen och löftet om att få fiber indraget- förstår ni hur stor del av värdet som bara försvinner om det blir genomfört?

Är fiber hemma värt 20-50 procent lägre värde i 20-25 år, alla år industrin planeras står kvar… Vet ni som bor i Larsbo, Korsheden och i viss mån Sörbo, Vad och Söderbärke om att industrin är under utredning? Vill ni veta att det kommer att påverka även era bostadsvärden negativt.

Allt detta för att markägaren vill tro att de tjänar en massa pengar på det. Skall de få lägga era pengar i sin ficka och det enda ni får av det är en sämre närmiljö och skadad natur? Jag säger nej! Min by Resmoren säger nej!

Annons

Vi hoppas vår kommun säger att stort rungande NEJ för vidare utbyggnad av vindkraft på bekostnad av sina invånares hemmiljöer och hälsa!

Vi har inte valt att flytta hit för att få en industri på bakgården som vi får betala både monetärt och miljömässigt. Vi valde att flytta till den här platsen för dess avskildhet och tystnad, skogen och naturen, friheten och friden. Den vill de ta ifrån oss och dessutom vill de att vi ska betala!

Görel Eldståhl Willén

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy