Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
Det viktiga är att kroppar inte värker. Om en byggbransch som struntar i sin arbetskraft. Och en arbetarklass som sällan syns.  

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Vad är viktigt? Är det viktigt att det finns RUT-bidrag för att städa en swimmingpool? Nej. Just det, att skattepengar subventionerar ren lyx, är till och med skamligt oviktigt. Att sänka skatter för de allra rikaste är heller inte viktigt; de som har riktigt gott om pengar klarar sig ändå.

Det som verkligen är viktigt och till och med livsviktigt är istället sådant som att en kropp inte värker. Ja, till exempel att en människa vågar lyfta sitt barnbarn utan att vara rädd för att tappa barnet på grund av vibrationsskadade händer. Eller att en pappa inte ska behöva dölja för sina små döttrar att han har fruktansvärt ont på grund av arbetsskador.

Ja, till exempel att en människa vågar lyfta sitt barnbarn utan att vara rädd för att tappa barnet på grund av vibrationsskadade händer. Eller att en pappa inte ska behöva dölja för sina små döttrar att han har fruktansvärt ont på grund av arbetsskador.

Annons

Annons

Rapport från Byggnads. Foto: Göran Greider.

Jag läser en rapport från Byggnads om utslitna kroppar, ”Det smärtsamma priser – om belastning och skador i byggbranschen”, och ser just det exemplet. I rapporten redovisas hur 3 800 medlemmar svarat på frågor om olika hälsoproblem de fått på sina jobb och det är hemsk läsning.

Nio av tio upplever smärtor kopplade till sitt arbete, främst i rygg och axlar. Men det är inte bara det, utan också att åtta av tio antingen inte fått instruktioner eller möjlighet att träna in lämplig arbetsteknik för arbetsuppgifter som kan innebära risk för skada, trots att de har rätt till det. Lika illa är det att sju av tio byggjobbare inte fått kunskap om hur man känner igen tidiga tecken på belastningsskador. Och så vidare.

Det här är byggjobbares vardag i Sverige 2021. Boven i dramat är den brådska som den hårda, och mycket ofta oseriösa konkurrensen i byggbranschen, orsakar. Arbetskraft kastas in i slutskedet av ett bygge för att det ska hinna bli klart och allt som gäller arbetarskydd kommer i sista hand. De långa kedjorna av underleverantörer förvärrar givetvis hela eländet.

Det är något med arbetarklassens villkor i detta Sverige. Dess villkor diskuteras alldeles för lite. Arbetarklassen är närapå utraderad ur den mediala världen, vilket framkom för några år sedan i rapporten ”Arbetarklassens symboliska utplåning i medelklassens medier” från det fackliga idéinstitutet Katalys. När man i veckan kunde läsa ett reportage i den största morgontidningen, Dagens Nyheter, om en utsliten byggjobbare, som vid 52 års ålder ofta tvingas ta morfin dagligen för att orka med, hoppade jag nästan till: En flik av en annan social värld syntes plötsligt och, tyvärr, kanske för en gångs skull i den stora liberala dagstidningen.

Annons

Annons

Det var för övrigt samma dag som den ena borgerliga politikern efter den andra stod i riksdagen under budgetdebatten och klagade på att det är för mycket bidrag till sjuka och arbetslösa i höstbudgeten och för lite satsningar på att få folk att jobba. Föraktet för det kroppsarbetande LO-kollektivet kändes starkt.

Både män och kvinnor i arbetarklassen lider av dåliga arbetsvillkor. Värst utsatta är kvinnor i arbetaryrken där stress och dåliga arbetsställningar blivit vanligare år efter år, vilket en rapport från LO för något år sedan talade om.

Men just byggbranschen är faktiskt rätt mycket av ett veritabelt träsk. ”Fler än åtta av tio byggföretag från Östeuropa misstänks ha brutit mot svenska lagar och avtal” heter det i en debattartikel från den så kallade Byggmarknadskommissionen. De som leder kommissionen inledde sin artikel med – en polisanmälan. ”Idag gör vi något som vi aldrig trodde vi skulle vara med om. Vi polisanmäler tolv företag!”

Kort sagt är det mycket i byggbranschen som helt enkelt handlar om kriminalitet, arbetslivskriminalitet, skattebrott och löner som inte betalas som överenskommet. Detta går i första hand ut över den arbetskraft som utnyttjas men givetvis också över de seriösa byggföretag som finns kvar. Plus att dåliga arbetsvillkor i förtid sliter ut människor, vilket kostar statskassan massor av miljarder. 

Det finns ett stort svart hål i det offentliga Sverige: Arbetarklassens villkor. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan