Annons

Annons

Debatt
Insändare: Våga granska vindkraften

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Sveriges unika natur, skog och landsbygd är på väg att offras för att bli en vindkraftskoloni", skriver insändarskribenten.

Bild: Anton Swärdhagen

Annons

Miljövänligt, hållbart, naturligt, förnybart. Under dessa epitet har vindkraften etablerat sig i Sverige och mer än 4400 verk har rests som monument över den gröna idealismen som dragit genom vårt land. Minst lika många till planeras för att till varje pris fullfölja den "gröna omställningen", oavsett konsekvenser. 

Men, allteftersom den gröna vågen drar förbi så blir allt fler varse den dystra baksidan som är allt annat än grön

Men, allteftersom den gröna vågen drar förbi så blir allt fler varse den dystra baksidan som är allt annat än grön. Ofta för sent, när de själva drabbats. Det väcks frågor som hänger i luften obesvarade, frågor som inte passar in i den ensidiga och okritiska bild som media vill återge. 

Buller och skuggor orsakar människor hälsoproblem och tvingar dem från sina hem. Boendemiljö och natur förstörs – är det verkligen hållbart? 

Annons

Gigantiska fundament i betong, stora vingar i plast som inte går att återvinna – är detta miljövänligt och förnybart?

Annons

Enorma landytor tas i anspråk och gör naturen otillgänglig för både människor och djur – är det naturligt?

Företag som inte kan etablera sig eller satsa på tillväxt på grund av elbrist och skyhöga elpriser – är det ekonomiskt försvarbart att fortsätta utöka andelen väderberoende elproduktion? 

Vem äger egentligen vindkraftsindustrin och vem tjänar pengar på den? Varför äger Kina vindkraftverk i Sverige?

Vem granskar kritiskt vindindustrin och vem låter de drabbade komma till tals? 

Vem vinner och vem förlorar på den här omställningen? Vart tar all den gröna elen vägen? Vilka är de starka krafterna som driver på?

Vi kan inte längre sopa allt under mattan, rösterna som frågar är för många. Obekväma svar, men nu kan vi inte låtsas att allt är bra mer.

Sveriges unika natur, skog och landsbygd är på väg att offras för att bli en vindkraftskoloni.

Våga granska vindkraft!

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy