Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Göran Greider

ledare socialdemokratisk

Göran Greider
(S) längtar vänsterut i skolfrågan: "Vinstuttag pulserar långt inne i de borgerliga väljarleden"

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Anna Ekström sänker skolkoncerner på börsen. Bra! Foto: TT.

Annons

Att det svenska skolsystemet är en skam och en pågående social  katastrof börjar gå upp för allt fler. Marknadifieringen av skolan har lett till ökad segregation, glädjebetyg, dränering av kommunala skolor och att skolkoncerner med skattepengar avlönar sina direktörer med fantasibelopp samt delar ut pengar till aktieägare.

Opinionsundersökningar har länge visat att kritiken mot marknadsskola och vinstuttag pulserar långt inne i de borgerliga väljarleden, även om borgerliga partiledare inte vågar kanalisera den kritiken. Sverige är dessutom helt unikt i denna varufiering av skolsystemet. Inget annat land i världen tillåter att skattepengar går rakt in i privata skolbolag. 

Annons

I praktiken är ju även det fria skolvalet en marknadsmekanism: Det är föräldrar med högre utbildning och goda inkomster som framförallt väljer skola för sina barn (och därmed ökar segregationen).

Annons

Nu har utbildningsminister Anna Ekström inför s-kongressen i november gått ut med förslag om förbud mot vinstuttag i skolan. Äntligen, vill jag utbrista. Tidigare har s-ledningen sagt att de vill begränsa vinsterna, men nu går man faktiskt litet längre. Bra. Själv skulle jag förstås föredra att hela friskolesystemet slopades, att aktiebolag förbjöds, och att skolan åter blev en offentlig angelägenhet, helt fri från alla slags marknadsmekanismer.

I praktiken är ju även det fria skolvalet en marknadsmekanism: Det är föräldrar med högre utbildning och goda inkomster som framförallt väljer skola för sina barn (och därmed ökar segregationen).

När utbildningsministern meddelade sina förslag dök aktiekursen för bland annat skolkoncernen Academedia på börsen. Det gladde mig. Det visade framförallt hur absurt hela systemet är: Skolan, bland det viktigaste ett samhälle har, är inbäddat i penningekonomien och börsturbulensen. Att det är så, det degraderar i sig all skolverksamhet. När utvecklingen av barns och ungdomars själsliga förmågor knyts till marknad och penningekonomi går en aura av allvar och kunskapsvördnad förlorad.

Den amerikanske moralfilosofen Michael J Sandel har visat på det där i den utmärkta boken ”Vad som inte kan köpas för pengar – marknadens moraliska gränser”. Han har två argument mot att viktiga ting hamnar på en marknad: För det första att det alltid gynnar de resursstarka och missgynnar de resurssvaga och, i fallet med skolan, ger företräde för enormt starka lobbyintressen. För det andra, menar Sandel att värdet av vissa verksamheter korrumperas när det hamnar i marknadens klor. Kommersialiseringen urholkar helt enkelt känslan av moralisk förpliktelse eller idealitet. Plötsligt blir det viktigt att skolor bedriver marknadsföring, vilket strider mot de upphöjda värden som skolan borde företräda.

Annons

Annons

På många sätt är det faktiskt en gåta att mer konservativa borgare (eller de sista socialliberalerna, var de nu håller hus) som annars gärna förespråkar idén om moraliska förpliktelser, inte inser detta. Att de inte gör det är ett bevis för att en timbrofierad svensk borgerlighet är så genomdränkt av doktrinär marknadsliberalism att den mist förmågan att se de svåra samhälleliga konsekvenserna av den skolpolitik de förordar.    

Men tillbaka till Socialdemokratin. I veckan gick också Magdalena Andersson ut med förslaget att den oreglerade arbetskraftsinvandringen måste regleras. Den har på grund av skrupelfria företagare starkt bidragit till att skapa ett socialt skuggsamhälle i Sverige.

Arbetskraftsinvandring ska naturligtvis inte förbjudas, men den ska just regleras – vilket kan göra att den mängd arbeten skulle kunna gå till den växande skaran av långtidsarbetslösa, inte mist nyanlända, Istället för att företag importerar den arbetskraften.

Så vad är det som just nu sker? Jag tror att socialdemokratin idag är ett parti som liksom längtar efter att röra sig vänsterut. Jag tror att det är så även på partiets högsta, rättså teknokratiska nivåer, där maktinnehav till varje pris ofta förefaller vara det överordnade målet, inte vad man ska ha makten till.

Den väldiga maktförskjutning från det offentliga till det privata som skett när skolan, vården och omsorgen hamnat i marknadens händer och dessutom göder helt nya nivåer av lobbyism, har nu gått så långt att det kommer att ta årtionden att vända utvecklingen. En mäktig kapitalistisk välfärdsindustri har skapats. Den livnär sig på våra skattepengar. Den har infiltrerat de borgerliga partiledningarna, om än inte dessa partiers väljare.

Men jag undrar hur det känns för somliga borgerliga partiledare att det parti som nu starkast försvarar den marknadifierade skolan faktiskt är Sverigedemokraterna? 

Hursomhelst: (S) är på väg att resa sig på nio inför kongressen. Det gläder mig. 

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy