Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Debatt: Dags att inse vikten av att satsa på småskaliga jordbruk

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ny forskning visar att den globala matförsörjningen hotas av klimatförändringarna. Nu är det dags att på riktigt inse vikten av att satsa på småskaliga jordbruk.

Foto: The Hunger Project

Såväl fattiga som rika länder kan komma att drabbas av brist på livsmedel, säger Kevin Adams vid Stockholm Environment Institute. Det rapporterade Ekot den 16 september, Läs här.

När de länder som producerar livsmedel utsätts för till exempel torka eller extrema skyfall så påverkas också de som importerar. De här riskerna är större än vad man antagit tidigare och det är något som påverkar alla länder, säger Kevin Adams.

Annons

Annons

Forskare har beräknat att om ungefär 80 år kan tillgången på majs minska med 27 procent, kaffe med nära 50 procent och soja, en viktig råvara för foder, kan ha minskat med 7 procent. Och dessa risker är snarare i underkant, menar Kevin Adams. Alla länder, fattig och rika, påverkas av klimatförändringarna.

Först när vi ser människor som lever i hunger som en del av lösningen, inte som problemet, har vi möjlighet att avskaffa hungern

Agroekologiskt jordbruk i Uganda. Foto The Hunger Project

Idag ökar hungern. En av orsakerna är klimatförändringarna. Samtidigt tvingas fler och fler människor lämna sina hem till följd av att klimatet förändras. Över 800 miljoner människor lever idag i hunger, och det är inte på grund av bristen på mat. Nej, hunger handlar om att ha tillgång till näringsrik mat och om bristen på makt och medel för att kunna försvara sin rätt till detta.

Småbrukare står för 70 procent av matförsörjningen i världen och en majoritet av dem är kvinnor. Det går inte att investera i ett hållbart livsmedelssystem utan att investera i dem. Och alla måste göra detta. Det handlar om internationellt samarbete.

Annons

The Hunger Project arbetar för att höja kunskapen om hunger och driva på en utveckling mot noll hunger. Vi vet att det är människor som själva lever i hunger som behöver driva utvecklingen. De har kunskaper och erfarenheter av hållbart och diversifierat jordbruk, ett jordbruk som kan rädda både planet och människa. Vi vill se fler och större satsningar på klimatbistånd riktat till småskaliga bönder, särskilt kvinnor, men också ett bistånd som ökar kunskapen om näringsrik mat där människors egna erfarenheter av jordbruk och mathållning tas till vara. Först när vi ser människor som lever i hunger som en del av lösningen, inte som problemet, har vi möjlighet att avskaffa hungern.

Malin Flemström

vd The Hunger Project

Malin Flemström, vd The Hunger Project.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan