Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

ledare socialdemokratisk

Kristin Linderoths krönika: Labours farväl till gräsrötterna!

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Labourmedlemmar på marsch för några år sedan. Nu vill partiledningen inte riktigt veta av dem. Foto: AP.

Annons

Medan mångas blickar under de senaste dagarna riktats mot valet i Tyskland har jag följt det brittiska Labourpartiets kongress i Brighton. Kongressen – Labours första sedan Keir Starmer tog över partiledarskapet efter Jeremy Corbyn – har präglats av motsättningar kring förslag på minskat medlemsinflytande som partistyrelsen valde att överraska ombuden med.

I grunden handlar konflikten om en spänning som finns i alla socialdemokratiska partier: Ska socialdemokratin vara en folkrörelse där gräsrötterna har verklig makt både över organisationen och över politiken, eller en slimmad kommunikationsmaskin där medlemmarna framförallt fyller en funktion i valkampanjer?

Annons

Sedan Keir Starmer tillträdde har Labour tappat en femtedel av sina medlemmar. Många har lämnat i besvikelse men tusentals har också tvingats bort genom en systematisk utrensning på godtyckliga grunder.

Annons

När Labour 2015 utsåg Jeremy Corbyn till partiledare signalerade det ett tydligt steg i riktning mot det förstnämnda alternativet. Partiledarvalet var det första där medlemmarnas röster vägde lika tungt som parlamentsgruppens, och Corbyn bars fram av hundratusentals människors hopp om ett Storbritannien ”för de många, inte för de få”. 

Utvecklingen som följde gjorde Labour till det mest intressanta socialdemokratiska partiet i Europa. I det som en gång var tredje vägens vagga formades en rörelse som i ord och handling utgjorde ett verkligt alternativ till nyliberal åtstramningspolitik. På fyra år mer än fördubblades partiets medlemsantal och många kände för första gången att politik var något för dem.

I valet 2017 lyckades Labour vinna 40 procent av rösterna, och därmed uppnå den största ökningen i procentenheter för partiet sedan andra världskriget. I valet 2019 gick det betydligt sämre, sannolikt mycket för att man ändrat sin hållning i Brexit-frågan. Corbyn annonserade sin avgång och det efterföljande partiledarvalet vanns av Starmer, parlamentsledamot sedan 2015 och talesperson i EU-frågor.

I sin kampanj lovade han att ena partiet och att den politiska inriktningen skulle ligga fast. Det visade sig dock snabbt att det var falsk marknadsföring. Samtidigt som Starmer talat om att Labour måste vända sig utåt och fokusera på att vinna val, har han framförallt fokuserat på intern krigföring och att koncentrera makt till partiledningen och parlamentsgruppen. Han har också backat från samtliga politiska kampanjlöften, och hans signum är snarast otydlighet. Trots att Boris Johnsons hantering av coronapandemin varit katastrofal och blottat enorma klassklyftor i det brittiska samhället har Labour inte lyckats artikulera några tydliga visioner eller ställa den sittande Toryregeringen mot väggen.

Annons

Annons

Sedan Starmer tillträdde har Labour tappat en femtedel av sina medlemmar. Många har lämnat i besvikelse men tusentals har också tvingats bort genom en systematisk utrensning på godtyckliga grunder, som torde få den mest avtrubbade partiräv att tappa hakan.

När partikongressen inleddes i lördags var det med ett helt batteri av förslag från ledningen på organisatoriska förändringar som skulle försvaga medlemmarnas ställning i partiet ännu mer. Det mest uppmärksammade var att öka andelen nomineringar från parlamentsgruppen som krävs för att en kandidat ska kunna hamna på valsedeln i nästa partiledarval, ett förslag som antogs efter en jämn omröstning. Med tanke på den politiska inriktningen hos majoriteten av parlamentsledamöterna kommer det nu att bli mycket svårt för en vänsterkandidat att ställa upp i ett partiledarval, men det minskar också sannolikheten för kvinnliga kandidater. Som ett ombud kärnfullt formulerade det i talarstolen: partiledarvalen kommer att bli ”maler, paler and staler” (ung. manligare, vitare och mer avslagna).

Andra förändringar som antogs var att flytta mer makt till partisekreteraren, minska antalet motioner från lokalorganisationer som får behandlas på kongressen samt att göra det svårare för medlemmarna i en valkrets att byta ut sin parlamentsledamot inför ett val.

De som under de senaste åren grämts över att oborstade gräsrötter tagit över deras parti firade, men resten sörjde att drömmen om en fortsatt vänstersväng för Labour ytterligare sargats.

Annons

Samtidigt har kongressen antagit flera motioner med offensiva reformförslag, bland annat utbyggnad och elektrifiering av kollektivtrafiken, en omfattande satsning på gröna jobb i offentlig sektor, stora investeringar i grön teknik samt att järnvägen, posten och energibolagen ska ägas gemensamt.

Annons

Det visar att den politiska viljan i medlemskåren inte kuvats, trots att ledningen vidtagit drastiska åtgärder för att göra Labours vänstersväng till en historisk parentes. Men frågan är vad som kommer att hända med dessa beslut. Kravet om att överföra energibolagen i gemensam ägo har Starmer redan tagit avstånd från. Detta trots att 53 procent av britterna är positiva till förslaget, och att det pågår en energikris med dramatiska ökningar av elpriserna, samtidigt som tre miljoner människor redan lever i så kallad bränslefattigdom, och många tvingas välja mellan att värma upp sina bostäder eller att köpa mat. Labour ska, säger ledningen, ”fokusera på människors vardagsproblem och inte på ideologiska frågor”.

Men genom att försöka blidka etablissemanget och avstå från att utmana de kapitalintressen som dödar vår planet sviker man också de som behöver jämlikhetspolitik allra mest.

Kristin Linderoth

Frilansskribent och forskare, som doktorerat på en avhandling om Kommunalstrejken 2003.

Kristin Linderoth. Foto: Privat.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy