Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: I spåren av pandemin drabbas barnen i det tysta

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Covid, konflikter och klimatförändringar drabbar barn hårt – och när kriserna kombineras blir konsekvenserna förödande. Många lever i en verklighet med konflikter som tvingar familjer till flykt, eller där klimatförändringarna får skörd efter skörd att slå fel. Arbetslöshet och fattigdom gör att barn tvingas ut i arbete för att bidra till försörjningen och utbildning är inte längre ett alternativ.

När pandemin kom förvärrades situationen för väldigt många världen över. Som vanligt drabbas barn hårdast, trots att de gjort minst för att skapa dessa kriser.

Covid, konflikter och klimatförändringar drabbar barn hårt – och när kriserna kombineras blir konsekvenserna förödande. Foto: TT

Annons

I många länder där vi organisationer inom Världens Barn är verksamma får vi hjärtskärande rapporter. Både barnarbete och barnäktenskap ökar när allt fler familjer drabbas av fattigdom. Vi ser hur föräldrar, i ren desperation, tvingar ut sina barn på gatorna för att de ska bidra till familjens matförsörjning. Det är en farlig miljö för barnen där risken för sexuellt utnyttjande och andra övergrepp är stor.

Annons

Runt en halv miljon fler barn tvingas bli bortgifta på grund av pandemin, många av dessa är flickor. Sunita är 16 år och lever i delstaten Bihar i Indien. När hon var 12 år tvingades hon hoppa av skolan och bli bortgift. Nu är hon en förespråkare mot barnäktenskap i sin by och försöker öka medvetenheten om flickors rättigheter.

"Jag fick höra att vi skulle få besök av släktingar. Det var då jag upptäckte att mitt äktenskap hade planerats. Jag mådde riktigt hemskt eftersom jag fortfarande var väldigt ung och gick i skolan med mina kompisar. Alla mina drömmar krossades i det ögonblicket", säger Sunita.

Covid, konflikt och klimatförändringar har lett till att hungern ökar världen över.

Var tredje människa i världen går hungrig, många av dessa är barn. Ett av de länder som drabbats hårt är Kongo, där 12 av 100 barn dör innan de hunnit fylla fem år. Spädbarnsdödligheten är bland de högsta i världen. Många familjer tvingas fly inom landet, samtidigt som sjukdomar som kolera och malaria sprids och matosäkerheten ökar när skördarna blir allt sämre.

I Sydsudan är hungern också utbredd och trebarnsmamman Abyei vittnar om hur hennes familj drabbats av klimatförändringar och hunger.

"För det mesta räcker inte de pengar jag tjänar för att köpa mat till mina barn och de får gå hungriga. Min lilla dotters hälsa började försämras eftersom hon inte fick tillräckligt med näring. Hon började gå ner i vikt och gick i tre dagar utan mat. Eftersom jag inte hade tillräckligt att äta fanns det inte nog med bröstmjölk för att mata henne. Jag har ingen mat hemma på grund av dåliga skördar som orsakades av torka 2019 och sedan översvämningar 2020", säger Abyei.

Annons

Annons

Vi inom Världens Barn har i decennier aktivt hjälpt barn världen över och har långsiktiga och hållbara strategier på plats för att nå tillbaka till den positiva utveckling som pandemin nu har stoppat. Barn ska inte behöva dricka smutsigt vatten eller gå hungriga, utan måste få chansen att växa och utvecklas. De måste få chans att byta barnarbete på fält eller gruva mot skolbänk, och gata mot skolgård. Nu måste vi kroka arm för att säkra barns hopp om en framtid. Vi måste alla göra vad vi kan för att vinna tillbaka alla barns mest självklara rättighet, att få vara just barn.

Helena Thybell, Generalsekreterare Rädda Barnen

Martin Ärnlöv, Generalsekreterare Svenska Röda Korset

Erik Lysén, Chef, Act Svenska kyrkan

Daniel Grahn, Generalsekreterare Erikshjälpen

Louise Lindfors, Generalsekreterare Afrikagrupperna

Martina Hibell, Generalsekreterare Barnfonden

Lena Ingelstam, Generalsekreterare Diakonia

Josephine Sundqvist, Generalsekreterare Läkarmissionen

Niclas Lindgren, Direktor PMU och Ordförande Riksinsamlingen

Andreas Stefansson, Generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén

Anna Tibblin, Generalsekreterare We Effect

Kim Reenaas, Generalsekreterare IOGT-NTO-rörelsen

Anna Nilsdotter, Generalsekreterare WaterAid, Sverige

Kristina Henschen, Generalsekreterare Radiohjälpen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan