Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Falu centrum

Debatt
Debatt: Vill inte de styrande se en kostnadsfri skola?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Det har länge varit tradition att ha fruktstund på förmiddagarna i grundskolans lägre årskurser. För att eleverna ska orka koncentrera sig på undervisningen och vara schysst mot varandra har det setts som viktigt att de får något slags näringstillskott mellan frukost och lunch; mellanmål. På senare tid har det med rätta uppmärksammats att det inte är okej att be vårdnadshavarna skicka med mellanmål.

Organisationer som möter människor i ekonomisk utsatthet vittnar om att många inte har råd och att det kan upplevas skamligt att inte ha råd med en utgift som skolan ber om. Det är en skam som ingen ska behöva uppleva i och med att skolan egentligen ska vara kostnadsfri.

Skollagen säger att "Utbildningen ska vara avgiftsfri. Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider." (Skollagen 10 §).

Annons

Annons

Detta ger en bakgrund till att jag tidigare under mandatperioden, i egenskap av ledamot för Miljöpartiet i barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Falu kommun, la förslag till nämnden om att införa skattefinansierade mellanmål. Förslaget fick stöd av Socialdemokraterna samt Vänsterpartiet men Falualliansen samt Sverigedemokraterna röstade emot, med argumentet att det var för dyrt.

Nu finns en fantastisk möjlighet att testa att införa mellanmål på alla kommunala skolor. Foto: TT

Eftersom inga andra argument mot skattefinansierade mellanmål till skolelever framförts från Falualliansen plus SD än att det skulle bli för dyrt var det konstigt att inte fler än jag plus representanterna från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) ville ta tillfället i akt att testa att införa en provperiod med mellanmål när budgetprognosen för nämnden nu tillåter det.

Vid sammanträdet i september redovisades nämligen en prognos om överskott på drygt 22 miljoner (22 440 000 kronor) för år 2021. Detta i jämförelse om en prognostiserat underskott innan sommaren. Det är olyckligt att prognosen svänger så. Stabilitet är att föredra, men coronapandemin har medfört många oväntade effekter.

I det här fallet handlar det om att färre barn och elever i verksamheten (på fritidshemmen bland annat) vilket medfört att mindre skolpeng än vad som budgeterats betalats ut.

Annons

Det ger emellertid nämnden en fantastisk möjlighet att testa att införa mellanmål på alla kommunala skolor. Jag föreslog därför att kostenheten skulle ges i uppdrag att utforma en satsning på mellanmål så snart som möjligt. Tiden från när satsningen kan påbörjas fram till årsskiftet skulle kunna bli en pilotsatsning som sedan kan utvärderas.

Annons

Ledamöter för S + V uttalade sig gillande om detta men Falualliansen + SD var kritiska. De verkar oförmögna att ta vara på möjligheten. Kan det kanske vara så att de inte vill främja en kostnadsfri och jämlik skola? Det tycker jag i så fall är skamligt.

Elisabeth Åsenius (MP)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Falu kommun

Elisabeth Åsenius (MP)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy